Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lombardijeva kritika časnikarskih poročil o novih osumljencih v aferi Vatileaks

Objava: 24. 07. 2012 / 09:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lombardijeva kritika časnikarskih poročil o novih osumljencih v aferi Vatileaks

Italijanska ‘La Repubblica’ je osumila dva Nemca, vatikanski tiskovni predstavnik pa poročilo ocenjuje kot ‘nekorektno’ in ‘neprimerno’.

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je zavrnil poročanje italijanskega časnika ‘La Repubblica’, po katerem naj bi bili v aferi Vatileaks osumljene še tri osebe iz ožjega kroga papeževih sodelavcev. Levo usmerjeni časnik med njimi omenja papeževega nekdanjega tajnika škofa Josefa Clemensa, nekdanjo gospodinjo Ingrid Stampa in italijanskega kardinala iz rimske kurije Paola Sardija. Sum vatikanskega pravosodja in kardinalske komisije, ki jo je določil Benedikt XVI., naj bi bil med drugim osredotočen na te tri osebe, kot je ‘La Repubblica’ poročala v začetku tedna.

Vatikanski dopisnik omenjenega italijanskega časnika v svojem poročilu povzema vsebino nedavnega članka v nemškem časniku ‘Die Welt’. Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi je za avstrijsko katoliško agencijo Kathpress že minuli konec tedna to poročilo označil kot ‘nekorektno’ in ‘neprimerno’. ‘Neodgovorno’ je, brez dokazov omenjati konkretna imena. Zapisu torej ne gre verjeti, meni p. Lombardi. Obenem je v članku precej napak, denimo trditev, da je papež svojemu nekdanjemu tajniku pisno odpovedal sicer običajno udeležbo pri skupnem kosilu.

Tako članek v italijanskem kot tudi nemškem časniku poroča o povezavi afere Vatileaks in osebni sovražnosti med papeževim osebnim tajnikom Georgom Gänsweinom in ostalimi tremi papeževimi zaupniki. Kot morebiten motiv v ‘La Repubblici’ omenjajo zavist in nevoščljivost. Trije zgoraj imenovani naj bi sodeč po zapisih osebnega tajnika očrnili pred svetim očetom, saj naj bi si sami želeli imeti več vpliva na Benedikta XVI. Časnik poroča o ‘boju med Nemci’, za svojo tezo pa ne podaja nikakršnih morebitnih dokazov ali poimenskih virov.

Clemens je bil do začetka leta 2003 osebni tajnik tedanjega prefekta vatikanske Kongregacije za verski nauk, danes pa je tajnik Papeškega sveta za laike. Ingrid Stampa je bila nekaj časa gospodinja Benedikta XVI., danes pa je zaposlena v vatikanskem državnem tajništvu. Kardinal Sardi je bil do januarja lani papežev vicekamerleng, dolga leta pa je tudi pisal govore nekdanjega papeža Janeza Pavla II.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh