Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

London: rekviem za umorjenega poslanca Davida Amessa

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 11. 2021 / 10:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2021 / 10:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
London: rekviem za umorjenega poslanca Davida Amessa
Poslanec britanske konservativne stranke David Amess je bil žrtev terorističnega napada FOTO: Wikipedia

London: rekviem za umorjenega poslanca Davida Amessa

V londonski westminstrski stolnici so včeraj obhajali spominsko bogoslužje za poslanca britanske konservativne stranke Davida Amessa, ki ga je sredi letošnjega oktobra do smrti zabodel 25-letni britanski državljan somalijskega porekla.

Spomin na priljubljenega konservativnega politika, ki je bil tudi dejaven katoličan, je počastilo več govorcev, ki so se pokojnemu zahvalili za njegovo nekajdesetletno služenje v parlamentu. Amess je bil resničen »graditelj mostov« med vlado in opozicijo, je po navedbah britanskih medijev med bogoslužjem dejal katoliški duhovnik v britanskem parlamentu Pat Browne, in »celo po smrti povezuje ljudi različnih političnih prepričanj«.

»David je bil resničen graditelj mostov. Videti premierja in vodjo opozicije stati drugega ob drugem v tihi molitvi, kako izkazujeta spoštovanje pokojnemu poslancu … tega v parlamentu ne vidimo pogosto,« je povedal oče Browne, ki skrbi za duhovno oskrbo britanskih parlamentarcev od leta 2009. »Davidova smrt je spodbudila vsakogar v parlamentu, da deluje kot skupnost, na različne načine, vendar skupaj, za dobro celotnega naroda.«

David je bil resničen graditelj mostov.

Tudi papež Frančišek je izrazil »globoko sožalje« družini umorjenega. Amessu se je zahvalil za »dolga leta zvestega služenja družbi, ki ga je vodila njegova katoliška vera, izražalo pa se je v njegovi veliki skrbi za uboge in zapostavljene«, je zapisano v sporočilu, ki ga je med včerajšnjim bogoslužjem prebral papeški nuncij v Združenem kraljestvu, nadškof Claudio Gugerotti.

Rekviem je obhajal predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa, kardinal Vincent Nichols. Med žalujočimi so bili med drugimi predsednik britanske vlade Boris Johnson ter njegovi predhodniki John Major, David Cameron in Theresa May, vsi člani konservativne stranke, pa tudi trenutni predsednik laburistov, Keir Starmer.

Med žalujočimi so bili tudi predsednik britanske vlade Boris Johnson ter njegovi predhodniki John Major, David Cameron in Theresa May.

David Amess je umrl 15. oktobra letos za posledicami vbodnih ran, ki mu jih je med obiskom v domačem volilnem okraju v mestu Leigh-on-Sea zadal 25-letni storilec. 69-letni poslanec je bil član britanskega parlamenta od leta 1983. Med drugim je bil ustanovitelj in predsednik parlamentarne skupine za Sveti sedež. Omenjeno skupino je ustanovil leta 2006, ko so na britanskem zunanjem ministrstvu v okviru varčevalnih ukrepov razmišljali o zaprtju svojega veleposlaništva pri Svetem sedežu.

Amess je bil poročen in oče petih otrok, veljal pa je za odločnega podpornika življenja in katoliškega izobraževalnega sistema, zagovornika brexita, človekovih pravic in pravic živali.

Nalaganje
Nazaj na vrh