Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Britanski škof za priznanje bolniškega maziljenja kot nujne pomoči

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 10. 2021 / 12:27
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 12:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Britanski škof za priznanje bolniškega maziljenja kot nujne pomoči
Nagovor v spomin umorjenega britanskega poslanca Davida Amessa FOTO: Vatican Media

Britanski škof za priznanje bolniškega maziljenja kot nujne pomoči

Katoliški škof v Shrewsburyju v Veliki Britaniji se je po umoru britanskega poslanca Davida Amessa zavzel za večje priznanje zakramentu bolniškega maziljenja.

Škof Mark Davies je po napadu na poslanca izjavil, da bi morali zakrament bolniškega maziljenja priznati kot del nudenja nujne prve pomoči umirajočemu človeku, poroča spletni portal Vatican News. Poslanca konservativne stranke Amessa je minuli petek v terorističnem napadu umoril 25-letni britanski državljan somalskega porekla.

Po umoru so se v britanskih medijih pojavila poročila, da so policisti duhovniku, navzočem na kraju dogodka, preprečili dostop do hudo ranjenega in umirajočega katoliškega poslanca, ki mu je duhovnik želel podeliti zakrament bolniškega maziljenja. 

Policisti naj bi duhovniku, navzočem na kraju dogodka, preprečili dostop do hudo ranjenega in umirajočega katoliškega poslanca, ki mu je duhovnik želel podeliti zakrament bolniškega maziljenja.

V Katoliški cerkvi po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962-1965) uradno ne govorimo več o poslednjem zakramentu ali »poslednjem olju«, temveč o zakramentu bolniškega maziljenja, h kateremu sodita prejem svetega obhajila in maziljenje čela in rok bolnika s posvečenim krizmenim oljem.

»Vsak katoličan upa, da bo prejel ta zakrament in pospremljen z molitvijo Cerkve naredil še zadnje korake v svojem zemeljskem življenju,« je pojasnil škof Davies. »V bolnišnicah in negovalnih ustanovah je to dobro znano; dogodki po smrtonosnem napadu na Sira Davida Amessa pa kažejo, da v nujnih primerih ljudje tega vedno ne razumejo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh