Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Velika Britanija: z molitvijo proti evtanaziji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 10. 2021 / 16:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.10.2021 / 14:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Velika Britanija: z molitvijo proti evtanaziji
Dejavna evtanazija je v Veliki Britaniji zaenkrat prepovedana FOTO: Vatican Media

Velika Britanija: z molitvijo proti evtanaziji

Katoliški škofje Anglije in Walesa so vernike povabili k molitvi devetdnevnice, s pomočjo katere naj bi s priprošnjo Janezu Pavlu II. dosegli zavrnitev zakonskega osnutka o rahljanju predpisov za dejavno evtanazijo.

Dejavna evtanazija je v Veliki Britaniji zaenkrat prepovedana. V britanskem zgornjem domu, lordski zbornici, trenutno razpravljajo o zakonskem predlogu, ki bi dopuščal, da se težko bolne in prištevne odrasle osebe s še največ šestimi meseci pričakovane življenjske dobe ob dveh sorodnih zdravniških mnenjih in potrditvijo sodnika odločijo za evtanazijo.

Škofje povabili k molitvi devetdnevnice

22. oktobra se v lordski zbornici začne t.i. »drugo branje«, druga izmed petih stopenj zakonodajnega procesa v zgornjem domu, med katerim bodo najprej razpravljali o temeljnih načelih osnutka. Pred začetkom drugega branja so škofje Anglije in Walesa povabili vse vernike, naj se pridružijo molitvi devetdnevnice, ki se je začela sinoči, »da bi ohranili neskončno vrednost vsakega človeka s premišljenimi vlaganji v paliativno nego«, kot so zapisali na spletni strani škofovske konference.

Cilj devetdnevnice je ohraniti neskončno vrednost vsakega človeka s premišljenimi vlaganji v paliativno nego.

Škof John Sherrington, ki je pri škofovski konferenci pristojen za vprašanja o zaščiti življenja, je dejal: »Jezus je svojim učencem rekel, naj vedno molijo in naj ne izgubijo poguma. Devetdnevnica, s katero bomo prosili za priprošnjo Janeza Pavla II., ki je pogumno govoril o neskončni vrednosti vsakega človeka in je v svoji zadnji bolezni pričeval o težkem križu, vabi katoličane in vse, ki prav tako menijo, da je evtanazija zgrešena, naj vztrajno molijo za zavrnitev tega zakonskega predloga.«

Zakonski osnutek z majhnimi možnostmi

Osnutek je predstavila poslanka baronesa Meacherjeva, predstavnica zgornjega doma. Osrednja naloga lordske zbornice je sicer ta, da zgolj preverijo sprejete zakone spodnjega doma parlamenta, »House of Commons« oz. ljudske zbornice, vendar lahko tudi njeni poslanci predložijo zakonske osnutke. V praksi je na ta način sprejeta manjšina zakonskih predlogov v Združenem kraljestvu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh