Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Španija razpravlja o vprašanju »dejavne evtanazije«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 02. 2020 / 12:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2020 / 15:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Španija razpravlja o vprašanju »dejavne evtanazije«

Španski škofje: dejavna evtanazija je korak k razčlovečenju.

Foto: arhiv Družine

Španski parlament je ta teden obravnaval zakonski predlog o pravici posameznika do evtanazije. Kot poroča avstrijska katoliška agencija Kathpress, se je z 201 glasom proti 140 jasna večina poslancev izrekla za razpravo o zakonski pobudi manjšinske socialistične vlade o tem vprašanju.

Socialisti predsednika španske vlade Pedra Sancheza načrtujejo zakon, ki bi v določenih primerih dopuščal dejavno evtanazijo. Zakonski predlog med drugim predvideva, da bi bili neozdravljivo bolni ljudje evtanazije lahko deležni na račun državnega zdravstvenega sistema. Poleg tega bi odpravili doslej veljavno prepoved samomora z medicinsko pomočjo.

Zakonska pobuda je sad koalicijske pogodbe med socialisti in levo usmerjeno strankarsko zvezo Unidas Podemos, ki od začetka leta tvorita manjšinsko vlado. Konservativna Ljudska stranka in nova desno usmerjena stranka VOX sta glasovali proti razpravi o morebitni legalizaciji dejavne evtanazije v Španiji.

Zakon bi državo spremenil v »morilski stroj«, je po navedbah španskih medijev pojasnil tiskovni predstavnik stranke VOX. Luis Argüello, glavni tajnik Španske škofovske konference, pa je izid tokratnega glasovanja označil kot »boleč« in je dejavno evtanazijo imenoval korak k razčlovečenju. Napovedal je, da bo sklep parlamenta tudi tema redne letne skupščine španskih škofov v letošnjem marcu. Datum parlamentarnega glasovanja o legalizaciji dejavne evtanazije pa zaenkrat še ni določen.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh