Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Potrditev iz Vatikana: klinike belgijskega reda niso več katoliške!

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 07. 2020 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2020 / 12:01
Ustavi predvajanje Nalaganje

Potrditev iz Vatikana: klinike belgijskega reda niso več katoliške!

Kardinal Ladaria: evtanazija ostaja nedopustna tudi v skrajnih primerih.

Foto: Vatican Media

Psihiatrične klinike belgijske veje redovne skupnosti »Broeders van Liefde« (Bratje ljubezni) ne veljajo več za katoliške ustanove, je že pred nekaj tedni odločila Kongregacija za nauk vere. Evtanazija je namreč nedopustno dejanje, tudi v skrajnih primerih, česar pa združenje pri svojem delu ni upoštevalo.

Kot poroča Radio Vatikan, je prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal Luis F. Ladaria, v pismu Reneju Stockmanu, generalnemu predstojniku Kongregacije Bratje dejavne ljubezni, sporočil, da »ob koncu dolge in mučne poti« ter zaradi »pomanjkanja volje, da bi sprejele katoliški nauk v zvezi z evtanazijo«, psihiatrične bolnišnice, ki jih vodi združenje Provincialat des Frčres de la Charité asbl v Belgiji, odslej ne morejo več veljati za katoliške ustanove.

Ladaria v pismu piše, da je do te odločitve vodila dolga pot; med številnimi pogovori in srečanji so poskušali najti skladnost o katoliškem nauku, državni tajnik ter prefekta Kongregacije za nauk vere in Kongregacije za ustanove posvečenega življenja pa so predstavnike skupnosti Bratje dejavne ljubezni in združenja Provincialat des Frčres prosili, naj pisno in nepreklicno potrdijo svoje soglasje z načeli svetosti človeškega življenja in nesprejemljivostjo evtanazije ter posledično popolnoma zavrnejo njeno izvajanje v svojih ustanovah.

Pristojni omenjene skupnosti tega žal niso storili. Njihovo stališče ne ustreza načelom katoliškega nauka o spoštovanju slehernega življenja in bratje se niso pripravljeni odpovedati izvajanju evtanazije v svojih ustanovah. Zato se njihove klinike v prihodnje ne smejo več imenovati »katoliške«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh