Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Los Angeles: umora škofa uradno obtožen mož O’Connellove gospodinje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 02. 2023 / 10:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2023 / 11:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Los Angeles: umora škofa uradno obtožen mož O’Connellove gospodinje
Umorjeni pomožni škof Los Angelesa David O'Connell. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Los Angeles: umora škofa uradno obtožen mož O’Connellove gospodinje

Carlos Medina, osumljenec za umor losangeleškega pomožnega škofa Davida O'Connella, je bil včeraj obtožen na državnem sodišču in uradno obtožen umora, bremeni pa ga še dodatna obtožba, da je osebno uporabil strelno orožje.

»To je bilo kruto nasilno dejanje nad osebo, ki je svoje življenje posvetila zagotavljanju večje varnosti in zdravja v naših soseskah ter je vedno služila z ljubeznijo in sočutjem,« je v včerajšnjem sporočilu za javnost izjavil tamkajšnji okrožni tožilec. »Ko katoličani v Los Angelesu in po vsej državi vstopamo v postni čas, se spominjajmo življenja škofa O'Connella, ki je služil in bil predan tistim, ki so najbolj potrebovali našo skrb,« je dejal tožilec. »Z obtožbo proti Carlosu Medini ne bomo nikoli popravili ogromne škode, ki je bila povzročena s tem brezobzirnim dejanjem, vendar smo s tem korak bližje k priznanju odgovornosti.«

Mož škofove gospodinje

Policija v ameriškem mestu Los Angeles je po navedbah spletnega portala Vatican News že v začetku tedna sporočila, da je aretirala 65-letnega Carlosa Medino, moža gospodinje škofa Davida O'Connella, zaradi umora pokojnega pomožnega škofa. Medina je bil pridržan za dva milijona dolarjev varščine. Obtoženi je pred časom tudi sam opravljal različna dela na škofovem domu.

69-letnega na Irskem rojenega škofa O'Connella so našli mrtvega minulo soboto popoldne s strelno rano v prsni koš v spalnici njegovega doma v Los Angelesu.

Umorjen zaradi denarja?

Po navedbah okrožnega šerifa so detektivi Medino povezali z zločinom na podlagi videoposnetka nadzornega sistema, ki je pokazal vozilo pri hiši škofa O'Connella v približnem času umora. Na njegovem domu so našli orožje, ki ga morajo preveriti še balistični izvedenci. Policija je zaslišala tudi soprogo osumljenca.

Po navedbah policije naj bi bil motiv za umor povezan z denarjem.

Policija preiskuje motiv za umor, ki naj bi bil povezan z denarjem. Po navedbah policijskega informatorja se je obtoženi vedel povsem zmedeno in nerazumno in ves čas komentiral, da mu O'Connell »dolguje denar«.

David O'Connell  je bil pomožni škof Los Angelesa od leta 2015. FOTO: Vatican Media

Dober škof in človek miru

Pokojni škof O'Connell se je rodil 16. avgusta 1953 v Corku na Irskem. Študij teologijo je zaključil na kolegiju All Hallows v Dublinu, 10. junija 1979 pa je bil posvečen v duhovnika za nadškofijo Los Angeles. O'Connel si je v svoji škofiji prizadeval posredovati pri vzpostavljanju miru med prebivalci in organi pregona po nasilni vstaji leta 1992, ko je porota oprostila štiri bele losangeleške policiste zaradi brutalnega pretepa Rodneyja Kinga.

Papež Frančišek ga je 21. junija 2015 imenoval za pomožnega škofa v Los Angelesu. V zadnjih letih je bil tudi vodja katoliških prizadevanj na tem območju za delo z otroki in družinami priseljencev iz Srednje Amerike.

Za pokojnim škofom žalujejo v Los Angelesu in v njegovi rodni Irski.

Njegova nasilna smrt je povzročila pretres in žalost v katoliški skupnosti Los Angelesa, pa tudi v njegovem rodnem Corku. Nadškof Los Angelesa Jose H. Gomez je pokojnega škofa minuli ponedeljek opisal kot »dobrega duhovnika in dobrega škofa ter človeka miru«, ki je izkazoval »sočutje do ubogih, brezdomcev, priseljencev in vseh, ki živijo na robu družbe«.

»Ob njegovi izgubi smo zelo užaloščeni,« je dodal in se zahvalil preiskovalni ekipi »za trdo delo pri prijetju osumljenca«.

Škof Fintan Gavin, ki vodi irsko škofijo Cork in Ross, je v izjavi za javnost povedal, da je pokojni škof »vedno ohranjal povezavo z družino in prijatelji v Corku« s pogostimi obiski na Irskem.

Nasilna smrt škofa O'Connella je povzročila pretres in žalost v katoliški skupnosti Los Angelesa, pa tudi v njegovem rodnem Corku. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Kupi v trgovini

Marijin križev pot
Molitveniki
3,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh