Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘L’Osservatore’ o rabi kondomov pri z virusom HIV okuženih zakonskih parih

Objava: 27. 05. 2011 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘L’Osservatore’ o rabi kondomov pri z virusom HIV okuženih zakonskih parih

Danes se v Vatikanu pričenja dvodnevni mednarodni simpozij o vlogi oskrbe oseb v preprečevanju in zdravljenju virusa HIV in aidsa.

Španski moralni teolog je v vatikanskem dnevniku ‘L’Osservatore Romano’ izrazil svoje nasprotovanje do uporabe kondomov pri zakonskih parih, od katerih je en partner okužen z virusom HIV. Spolnega odnosa s kondomom ni moč opisati kot ‘zakonske daritve v polnosti’, je zapisal Juan Jose Perez-Soba v svojem članku, objavljenem v sredini izdaji omenjenega časnika.

Tovrstni spolni odnos je samovoljno oropan svojega notranjega pomena, piše Perez-Soba, ki poučuje na eni izmed teoloških fakultet v Madridu. Obenem je tudi član Papeškega inštituta Janeza Pavla II. za študije o zakonu in družini.

Pri aidsu bi morali zakonski pari po mnenju španskega teologa zaradi nevarnosti okužbe živeti vzdržno, enako pa velja tudi za ostale spolno prenosljive bolezni. Uporaba kondomov pri posameznem odnosu je sicer ‘delno učinkovita’, ker preprečuje okužbo, vsekakor pa ne zagotavlja popolne varnosti. To še posebej velja za celotno spolno življenje posameznega para. Ponuditi kondom kot vsesplošno rešitev problema bi zato pomenilo ‘hudo napako’, pojasnjuje Perez-Soba.

Moralni teolog ima pomisleke tudi iz etičnih razlogov. Kondom ne preprečuje le spočetja, pač pa zaradi narave materiala ne dopušča, da bi mož in žena postala ‘eno telo’, kot predvideva svetopisemska zgodba o stvarjenju.

Danes se v Vatikanu pričenja dvodnevni mednarodni simpozij o vlogi oskrbe oseb v preprečevanju in zdravljenju virusa HIV in aidsa. Srečanje poteka pod okriljem Papeškega sveta za pastoralo zdravstvenih delavcev in fundacije Dobri Samarijan. Fundacijo Dobri Samarijan je leta 2004 ustanovil blaženi papež Janez Pavel II., ravno z namenom, da bi ekonomsko podpirala najbolj potrebne bolnike, predvsem obolele z aidsem.

Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je nadškof Zygmunt Zimowski, predsednik papeškega sveta, v okviru katerega fundacija tudi deluje, v priložnostnem video posnetku zatrdil, da srečanje predstavlja novo priložnost za poglobljen študij, katerega namen je izvajanje in vnašanje cerkvenega nauka na področje zdravstvene oskrbe, gojiti etično ozaveščenost tistih, ki pomagajo bolnim, in spoštovanje dostojanstva vsake okužene osebe.

V zadnjih letih je bilo namreč izrečenih mnogo prošenj krajevnih cerkva, da bi se problematika bolezni ponovno postavila v ospredje in bi se pripravile nove pastoralne smernice, s katerimi bi bilo mogoče izboljšati dosedanje pastoralne in zdravstvene dejavnosti. Pri tem je nadškof Zimowski spomnil, da na svetu deluje več kot stosedemnajst tisoč zdravstvenih centrov. Izpostavil je še drugi pomemben cilj srečanja: pri bogatih držav ponovno zbuditi pozornost in jih spodbuditi k solidarnosti do revnih držav, kjer preveč ljudi še naprej umira zaradi pomanjkljivega dostopa do nujne pomoči in zdravljenja.

Zato je nujno potrebno izpostaviti preventivo prenašanja virusa HIV z matere na otroka, in sicer preko antiretroviralnega zdravljenja, ki je zaradi ekonomskih in logističnih razlogov za mnoge še vedno redko dostopno, je dejal nadškof Zimowski. Povedaj je še, da s simpozijem želijo prispevati k razjasnjevanju medicinsko-znanstvenih, vzgojnih in zdravstvenih poti, ki bi lahko prispevale k večji sinergiji med medicinsko-znanstvenimi dognanji, človeškimi vidiki in pravičnostjo. Izpostavil je tudi pomen pastoralnih smernic cerkvenega nauka, ki bi moral voditi skrb za bolne osebe.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh