Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lovro Kos za uvod novoletne turneje doskočil tik pod stopničke

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 12. 2023 / 07:27
Oznake: Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.12.2023 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lovro Kos za uvod novoletne turneje doskočil tik pod stopničke
Lovro Kos je v finalu pridobil kar devet mest. FOTO: FB Smučarska zveza Slovenije

Lovro Kos za uvod novoletne turneje doskočil tik pod stopničke

Novoletna nemško-avstrijska turneja štirih skakalnic se je za slovenske »orle« začela nadvse spodbudno, saj je na prvem prizorišču v Oberstdorfu Lovro Kos pristal tik pod zmagovalnim odrom.

Čeprav je po prvi seriji držal »šele« 13. izhodišče, je 24-letnik iz Rudnika pri Moravčah (tudi novi državni prvak) v finalu izkoristil ugodne razmere v zraku, potegnil kar 139.5 metra daleč, kar je bila izenačena največja daljava dneva, in z najboljšim rezultatom druge serije napredoval vse do končnega 4. mesta. To je zanj druga najboljša posamična uvrstitev doslej v svetovnem pokalu, le na lanskega novega leta dan je bil boljši, saj je v Garmisch-Partenkirchnu s 3. mestom doskočil na stopničke.

Najlepši skok doslej v tej zimi

Tokrat je zmagovalni oder, na katerem so se eden za drugim zvrstili domači as Andreas Wellinger, Japonec Rjoju Kobajaši in vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, Avstrijec Stefan Kraft, zgrešil za 9,2 točke. »Tako lepega skoka kot tokrat v finalu v tej zimi še nisem prikazal. Vesel sem ga, tako poleta kot pristanka. Še tretjič sem tu končal med deseterico, čeprav mi poleti, ko smo tu vadili, skakalnica ni bila všeč,« je za nacionalno televizijo takoj po tekmi komentiral Lovro Kos.


Močno napredoval tudi Peter Prevc

Drugi najboljši skok finalne serije, dolg 138 metrov, pa se je posrečil Petru Prevcu, ki je na ta račun v drugo tudi zelo napredoval – z 20. na končno deveto mesto. Nekdanji skupni zmagovalec novoletne turneje je dal že v kvalifikacijah, ki jih je končal na 3. mestu z največjo daljavo (138 metrov), vedeti, da utegne mešati štrene povsem pri vrhu. »Pred prvo serijo sem bil, glede na svoje izkušnje in leta, preveč živčen. Drugi skok je uspel in se lahko sprašujem, kaj bi bilo, če bi bilo,« je strnil vtise Prevc.

Dan za počitek

Tudi preostali trije Slovenci na tekmi so končali med dobitniki točk. Timi Zajc je v finalu zadržal položaj in zasedel 14. mesto, Anže Lanišek je v drugo edini rahlo pokvaril izhodišče in zdrsnil s 16. na 18. mesto, Domen Prevc pa je pristal na 22. mestu. Skakalci bodo današnji dan izkoristili za kratek počitek, preden bodo v novo leto poleteli na drugi nemški postaji turneje, v Garmischu, kjer bodo jutri kvalifikacije, na novega leta dan pa še preizkušnja.

Že danes v Garmischu dekleta

Na istem prizorišču pa se bodo že danes merile tudi smučarske skakalke, ki bodo prvič nastopile na tradicionalnih nemških postajah novoletne turneje, na novega leta dan še v Oberstdorfu. V Garmischu, kjer bodo danes kvalifikacije na sporedu ob 16.15 in posamična tekma ob 17.45, bodo slovenske barve zastopale Ema Klinec, Nika Križnar, Ajda Košnjek, Katra Komar, Taja Bodlaj in zmagovalka zadnje tekme v Engelbergu ter novopečena državna prvakinja Nika Prevc.

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh