Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luč miru iz Betlehema tudi za papeža in preizkušano Ukrajino

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 12. 2022 / 14:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2022 / 16:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Luč miru iz Betlehema tudi za papeža in preizkušano Ukrajino
Papež Frančišek sprejema luč miru iz Betlehema. FOTO: Vatican Media

Luč miru iz Betlehema tudi za papeža in preizkušano Ukrajino

Luč miru iz Betlehema je prispela tudi v Vatikan: papež Frančišek jo je med današnjo splošno avdienco sprejel iz rok dvanajstletne Sarah Noska iz avstrijskega Linza, ki jo je pred nekaj tedni prižgala v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu.

Papež se je v pozdravu nemško govorečim romarjem zahvalil delegaciji škofa Manfreda Scheuerja in deželnega glavarja Thomasa Stelzerja iz Zgornje Avstrije za simbol miru: »Prosimo Gospoda za dar miru, ki ga svet tako zelo potrebuje.«

Luč je minuli konec tedna prispela tudi v SLovenijo, kamor so jo z Dunaja prinesli naši skavti.

Uradno nosilko letošnje luči miru iz Betlehema Sarah so na obisku v Vatikanu in med srečanjem s papežem spremljali škof Scheuer in drugi člani avstrijske delegacije, vključno z avstrijskim veleposlanikom pri Svetem sedežu. V skladu z izročilom bodo luč miru raznesli tudi po vsej Avstriji in številnih evropskih državah: luč je minuli konec tedna prispela tudi v Slovenijo, kamor so jo z Dunaja prinesli naši skavti.

Sarah Noska med slovesnostjo na Dunaju izroča luč miru slovenskemu skavtu Žigi Francu Markušu. FOTO: arhiv Družine

Uradna nosilka Sarah je za nemško uredništvo Radia Vatikan takole povzela svoje srečanje in predajo luči miru papežu Frančišku: »Bilo je čudovito in v veliko čast mi je, da sem lahko to storila, saj tega ne more storiti vsak. Ljudem bom povedala, kako prijazen je bil papež.« Sarah prihaja iz Zgornje Avstrije, izbrana pa je bila, kot je skromno pojasnila, »ker skrbim za našo ukrajinsko sošolko Viktorijo«.

Avstrijski skavti so simbol miru izročili predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli, slovenski pa so luč iz Betlehema prinesli v državni zbor.

Luč bo potovala tudi po Ukrajini, pa tudi po Združenih državah Amerike in nekaterih delih Južne Amerike kot spomin na sporočilo božičnega miru ob Kristusovem rojstvu. Božični običaj prinašanja luči miru iz Betlehema v domove na božični večer, ki je razširjen že v 30 državah, izhaja iz pobude ORF iz leta 1986, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu. Avstrijski skavti so simbol miru izročili tudi predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsoli, slovenski pa so luč iz Betlehema prinesli v državni zbor.

Sarah papežu izroča letošnjo luč miru iz Betlehema. FOTO: Vatican Media

Luč miru je v Ukrajino prispela že včeraj. Sodelavec ORF za Vzhodno Evropo jo je na skromni slovesnosti v garnizijski cerkvi v Lvovu izročil grško-katoliškemu pomožnemu škofu Volodimirju Hrutsi. Slovesnosti v cerkvi v središču Lvova so se udeležili ukrajinski skavti, otroci padlih ukrajinskih vojakov in številne notranje razseljene osebe.

Luč miru iz Betlehema za Ukrajince predstavlja drobno znamenje upanja v najtežjih časih.

Med slovesnostjo v Lvovu je znova zmanjkalo elektrike, kot je v pogovoru za Kathpress pojasnil škof Hrutsa: »V cerkvi je bilo mrzlo in temno. Toda svetloba iz Betlehema je otrokom dajala svetlobo in toplino.« … Drobno znamenje upanja v najtežjih časih. Ob predaji luči so ljudje skupaj molili za mir v Ukrajini. Luč miru bodo podelili po vsej državi: vojaški kaplani jo bodo iz Lvova ponesli tudi na frontne črte na vzhodu in jugu države.

Nalaganje
Nazaj na vrh