Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luč miru iz Betlehema – Z roko v roki

Za vas piše:
D. O.
Objava: 12. 12. 2012 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Luč miru iz Betlehema – Z roko v roki

Plamen luči miru iz Betlehema, ki ga prižge otrok v votlini Kristusovega rojstva v Betlehemu in ga prinese na Dunaj, bo v Slovenijo pripotoval 16. decembra. Letošnja dobrodelna akcija nosi naslov Z roko v roki, zbrani denar pa bodo namenili odpravljanju posledic novembrskih poplav.

Luč miru iz Betlehema, vsakoletna akcija, ki se je začela v Avstriji, se bo v organizaciji Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov v Sloveniji začela v nedeljo, 16. decembra, ko jo bodo skavti in taborniki sprejeli v regijah. Sledili jim bodo lokalni sprejeli plamena, s katerimi bo luč miru prišla v številne slovenske domove.

Regijski sprejemi

Primorska – v koprski Taverni ob 17. uri, mašo v stolnici Marijinega vnebovzetja ob 19. uri pa bo daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Mariborska – v Gornji Radgoni se bodo obiskovalci pred cerkvijo sv. Petra zbrali ob 14.30. Sledilo bo božično rajanje do maše, ki jo bo ob 16. uri daroval murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf.

Ljubljanska – ob 13.30 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ob 16. uri bo v stolnici sv. Nikolaja maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Z roko v roki – s skupnimi močmi do lepšega sveta

Naslov letošnje akcije je Z roko v roki. »Srečnejši in bogatejši bomo takrat, ko bomo po svetu stopali z roko v roki. Skavti in taborniki smo z delovnimi akcijami že priskočili na pomoč ljudem, ki so jim premoženje uničile poplave. S skupnimi močmi, z roko v roki pa lahko naredimo še več. Tokratni dobrodelni namen akcije Luč miru iz Betlehema, bo namenjen za odpravljanje posledic novembrskih poplav. Samo s skupnimi močmi bomo svet naredili lepši, svetlejši in bolj človeški,« so zapisali organizatorji.

Poslanica letošnje akcije

Tudi ti iščeš nekoga, ki bi ti delal družbo.
Osamljenost siromaši,
srečanje in sloga pa bogatita in delata ljudi boljše, ustvarjalnejše ... srečnejše.
Samo s skupnimi močmi in ko – kljub različnosti – gledaš z drugimi v isto smer,
lahko delaš svet lepši, svetlejši in bolj človeški.
Tudi ta luč bo gorela in razsvetlila svet, ko boš odprl svojo roko in jo podaril.
Ne skrivaj je, ne skrivaj se, stopi v korak s človekom, ki ga srečaš.
Srečnejši in bogatejši bomo takrat, ko bomo po svetu stopali Z ROKO V ROKI.
(Luka Tul, duhovni asistent v stegu Postojna 1)

Projekt začeli v Avstriji

Tudi letos se predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Zveze bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Zveze tabornikov Slovenije – nacionalne skavtske organizacije odpravljajo na Dunaj, kjer bo osrednja slovesnost sprejema plamena, ki ga bodo nato prenesli v Slovenijo.

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji v njenem studiu v Linzu. V oddaji Luč v temi (Licht ins Dunkel), namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema prižgal v votlini Jezusovega rojstva otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Pobudnik akcije želi, da bi na božični večer Luč miru iz Betlehema gorela v čim več družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir.

Plamen iz votline Jezusovega rojstva

Plamen prižge otrok, ki se je tisto leto še posebej izkazal, v votlini Kristusovega rojstva v Betlehemu in ga prinese na Dunaj že kakšen mesec pred božičem. Glavno prireditev, kjer predstavniki različnih narodov, večinoma so to skavti, prevzamejo Luč miru iz Betlehema, zato pripravijo šele na 2. ali 3. adventno soboto. Prireditev poteka vsako leto v drugi cerkvi na Dunaju v prisotnosti visokih predstavnikov različnih, predvsem krščanskih skupnosti in skavtov iz cele Evrope.

"Akcija je krščanskega izvora in je hkrati tudi odprta za nekristjane. V svojem bistvu pa ima Luč miru religiozen pomen in ne prihaja zgolj slučajno iz Kristusove rojstne votline v Betlehemu, pa čeprav je namenjena vsem ljudem." (G. Bertl Grünwald, predstavnik avstrijske skavtske organizacije)


Foto: ZSKSS in arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh