Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lurd: več kot le romarski cilj

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 08. 2023 / 11:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2023 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lurd: več kot le romarski cilj
Procesije romarjev pred lurško baziliko. FOTO: Oton Naglost/arhiv Družine

Lurd: več kot le romarski cilj

Število romarjev v francoskem marijanskem romarskem središču Lurd se je vrnilo na raven pred koronaepidemijo.

»Na splošno so številke znova zelo spodbudne,« je v pogovoru za spletni portal Vatican News dejal rektor lurške bazilike, p. Michel Daubanes. »Februarja, na praznik lurške Matere Božje, smo imeli tukaj res občudovanja vredno število romarjev. Znova smo na številkah izpred epidemije in pričakujemo, da jih bomo v prihodnjih mesecih in letih celo presegli,« je pojasnil duhovnik.

Kraj v Pirenejih, kjer se je Marija leta 1858 večkrat prikazala deklici Bernardki, najpogosteje obiskujejo bolniki, ki v desetletjih po Marijinem prikazanju pričujejo o številnih čudežnih ozdravljenjih.

Konkretno to pomeni, da leta 2023 v lurškem »svetem okrožju« pričakujejo okoli tri milijone in pol romarjev. Kraj v Pirenejih, kjer se je Marija leta 1858 večkrat prikazala deklici Bernardki, najpogosteje obiskujejo bolniki, ki v desetletjih po Marijinem prikazanju pričujejo o številnih čudežnih ozdravljenjih.

P. Michel Daubanes, rektor lurške bazilike. FOTO: YouTube/zajem zaslona

Več kot romarski kraj

V teh dneh je bil Lurd prizorišče francoskega narodnega romanja: letos obhajajo že 150. obletnico, ki jo trenutno praznujejo z vrsto dogodkov z različnimi tematikami, kot so sinodalnost, dostojanstvena smrt ali varstvo okolja. Natanko pred stoletjem in pol je Cerkev uradno priznala lurška prikazovanja.

Za mnoge katoličane v Franciji je Lurd del njihove istovetnosti.

Za katoličane v Franciji je Lurd več kot le romarski kraj. Za mnoge je to del njihove istovetnosti, je pojasnil rektor p. Daubanes. Tu tudi redno prirejajo srečanja Francoske škofovske konference: ne v Parizu, temveč v tem gorskem mestecu ob meji s Španijo, ki velja za srce dogajanja v francoski Cerkvi.

Za p. Daubanesa je Lurd tudi »sinodalen«: »Že več kot deset let se ukvarjamo z investicijskim projektom, ki ga je začel moj predhodnik, sam pa si želim, da bi postal pravi sinodalni proces, ki bo mobiliziral vse.« Zaradi koronaepidemije »smo vsi zaznamovani z nekakšno osamitvijo, ranjeni, tako eden kot drugi«. Zato je lurškemu rektorju resnično veliko do tega, da bi med ljudmi znova obudil navdušenje nad Cerkvijo, »ki je resnično sinodalna«.

Votlina prikazovanj v Lurdu. FOTO: Oton Naglost/arhiv Družine

»Ljudje resnično cenijo spoved«

P. Daubanes tudi poudarja, kako ljudje cenijo zakrament svete spovedi. Ko je za Vatican News spregovoril o trenutnih izrednih srečanjih v okviru 150. obletnice francoskega narodnega romanja v Lurd, je dejal: »Predlogi, predstavljeni na teh srečanjih, pomagajo razširiti obzorja vsakogar, saj ponujajo odgovore na sodobna vprašanja. Opozoril bi, da se z družbenimi vprašanji ukvarjamo na različne načine in se nanje odzivamo kot skupnost ali kot posamezniki. Kot spovednik pa lahko potrdim, da so vsa ta vprašanja do neke mere zastavljena v spovednici in da nanje dejansko učinkovito odgovarjamo, če ljudem zagotovimo orodja razločevanja – in to verniki zelo cenijo. Vsi prispevamo k dobremu počutju romarjev, ki zapuščajo svetišče z nasmehom na obrazu in veseljem v srcu, ker se vera resnično širi. In to je lepo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh