Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ob 40-letnici Vere in luči lučkarji poromali v Lurd

Za vas piše:
Kristina Mlinarič
Objava: 07. 05. 2023 / 16:35
Oznake: Škof, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2023 / 20:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ob 40-letnici Vere in luči lučkarji poromali v Lurd
Škof Jamnik z lučkarji. FOTO: Osebni arhiv Antona Jamnika

Ob 40-letnici Vere in luči lučkarji poromali v Lurd

Slovenski lučkarji smo ob 40-letnici gibanja Vera in luč v Sloveniji poromali v Lurd, kjer se je leta 1971, v času velikonočnega tridnevja, zbralo 15000 romarjev, od tega 3000 lučk, oseb s posebnimi potrebami.

Niso bile namreč sprejete v takratni družbi in cerkvi in to so želeli spremeniti. V Lurdu so s svojo spontanostjo in odprtostjo vzbujali različne odzive, od nelagodja in strahu do ganjenosti in veselja. Nikogar niso pustili ravnodušnega. Peli so alelujo, se veselili in predvsem veliko molili k Lurški Materi Božji. Po zaključku romanja so sklenili, da se bodo še srečevali, v lokalnem okolju, kjer živijo. Danes, dobrih 50 let kasneje, Bogu hvala, žanjemo sadove njihovih molitev. Lurška Mati Božja je odprla srca mnogih. 

Lara Jerič, lučka iz Vere in luči Škofja Loka, ene izmed 38. skupin v Sloveniji, je 4. 5. 2023, pred lurško votlino prejela zakrament sv. birme, birmovalec je bil lučarski škof Anton Jamnik. Dekle, ki hodi le ob pomoči staršev in ne govori, je bila pred prejemom zakramenta vidno vznemirjena. Njene noge so se premikale, kot bi hotela hoditi sama, njen obraz je žarel, kot bi hotela nekaj povedati. Tako nasmejane je na romanju nismo videli. Njena starša sta to opisala kot mali čudež. Tako sedaj na kraju, kjer so bila lučkam še pred dobrega pol stoletja vrata zaprta, vidimo sprejemanje, pomoč in dostopnost. V rojstnem kraju Vere in luči, Lurdu, smo doživeli svete stvari, veličastne sv. maše, otipljive Marijine darove, lepoto vesoljne vere in še mnogo nepozabnega. 

Lara Jerič z družino. FOTO: Osebni arhiv Antona Jamnika

Ob baziliki smo priredili pravo lučkarsko praznovanje, spontano, razigrano, iskreno.  Prisluhnili smo trgu Esplanada, kjer se je leta 1971 zbrala množica in skušali razbrati, kaj nam trg pred baziliko sporoča danes. Sporoča, naj ostanemo preprosti in oznanjujemo evangelij Jezusovih najmanjših bratov. (Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili Mt 25, 40.) Naše veselje ob baziliki je privabilo veliko romarjev, ki so nas opazovali in poslušali naše radostne pesmi podprte z gestami. Tudi tokrat smo sprožili različne odzive, z nami so se smejali in jokali. Ko smo se v krogu držali za roke, so se nam pridružili, občudovali so našo energijo, nasmejane obraze, objeme in sproščenost. Znova smo peli alelujo, se veselili in veliko molili. Lučkarji torej ostajamo enaki, hvaležni pa smo, da se je svet okrog nas, glede sprejemanja drugačnosti, spremenil na bolje. Skupaj s slovenskim narodnim duhovnim asistentom Vere in luči, br. Jurijem Štravsom, našim škofom msgr. dr. Antonom Jamnikom, lučkami, starši in prijatelji se zahvaljujemo za slovenski lučkarski plamen, ki gori že 40 let in kličemo: "Slavje vere, slavje luči!"

Nalaganje
Nazaj na vrh