Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Šesto peš romanje od Slomška k Ptujskogorski Materi Božji

Za vas piše:
s. Štefka Klemen
Objava: 04. 05. 2023 / 18:00
Oznake: Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Šesto peš romanje od Slomška k Ptujskogorski Materi Božji
FOTO: Zofka Frank

Šesto peš romanje od Slomška k Ptujskogorski Materi Božji

Prvi romarji so se v ponedeljek, 1. maja, začeli zbirati v mariborski stolnici že navsezgodaj. Molitve in žrtve na poti romanja smo namenili za dobre družine in duhovne poklice. Vso pot so nas vodile besede apostola Pavla: Vem, komu sem veroval! (2 tim 1,12).

Ob šestih je romarje nagovoril nadškof Alojzij Cvikl DJ. Spomnil jih je, da je vsako romanje podoba našega zemeljskega romanja proti končnemu cilju v nebeški domovini. Skupaj smo na poti, pozorni drug na drugega. Gospod nadškof nam je podelil blagoslov in v treh manjših podskupinah smo odšli na pot. Bog nam je pripravil čudovit dan, ves obsijan s soncem, vzdušje med nami je bilo romarsko, veselo in sproščeno - preplet molitve, tišine, prijateljskega klepeta, podelitve življenja, …

Na vsaki od vmesnih postaj smo se nekoliko ustavili. Vzeli smo si čas za razmislek o identiteti ene od oblik poklicanosti in molili za poklicane v zakon, v duhovniški in diakonski poklic, ter v različne oblike posvečenega življenja. V Slivnici, v Račah in v Cirkovcah smo ob toplem sprejemu župnika in njihovih ožjih sodelavcev okušali, kako Bog po dobrih ljudeh skrbi za nas. Na vsaki od teh postaj so se nam pridruževali novi in novi romarji, cele družine in skupine, v zadnjem delu poti pa so nas prehitevali tudi mladi romarji - kolesarji.

FOTO: Zofka Frank

Kot že večkrat doslej, so se sredi dneva podali na pot tudi romarji s Ptuja in okolice. Letos pa je romanje dobilo še novo razsežnost. Jasna Bohnec je zbirala prijave in vodila romanje iz smeri Slovenska Bistrica - od svetega Jožefa k Ptujskogorski Materi Božji. Vsi seveda združeni v prošnji za dobre družine in duhovne poklice.

Višek romanja je bila sveta maša. V navzočnosti še drugih duhovnikov in redovnikov, več kot 130 peš romarjev - otrok, mladih, celih družin, župnijskih animatorjev in molivcev za duhovne poklice, diakonov, bogoslovcev in redovnic, ter številnih drugih romarjev k Mariji Zavetnici s plaščem, jo je daroval nadškofov tajnik Jure Sojč.

FOTO: Zofka Frank

Hvaležni Bogu, spremljevalcem in gostiteljem na poti, vsem prijateljem, s katerimi smo romali, molili, si delili izkušnje in klepetali, smo se veseli vrnili na svoje domove, prepričani, da je bila ta pot in vse žrtve številnim v blagoslov.

Nalaganje
Nazaj na vrh