Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prvo spravno romanje od svetnika do svetnika v župniji Preddvor

Za vas piše:
Petra Lombar Premru
Objava: 04. 05. 2023 / 08:17
Oznake: Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 08:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prvo spravno romanje od svetnika do svetnika v župniji Preddvor
Romarji v Kokri. FOTO: Petra Lombar Premru

Prvo spravno romanje od svetnika do svetnika v župniji Preddvor

Ideja za romarski obisk vseh devetih cerkva župnije se je župniku Pavlu Okolišu porodila spomladi leta 2020, ko so bili obiski sorodnikov na velikonočni ponedeljek okrnjeni zaradi omejitev gibanja na svoje občine. Takrat je prvič v enem dnevu peš obiskal vse župnijske svetnike.

Pot je pozneje še večkrat ponovil, lani jo je prvič želel podeliti z drugimi romarji, a je bilo romanje zaradi slabega vremena odpovedano. Prvo uradno romanje z namenom molitve za vse v župniji, da bi živeli v miru in spravi, je bilo tako 27. aprila 2023.

Proti cerkvi sv. Miklavža nad Mačami. FOTO: Petra Lombar Premru

Župniku se je pridružilo 12 romarjev (v drugem delu poti še dva več). Skoraj 40-kilometrski krog smo začeli in sklenili pri farni cerkvi sv. Petra v Preddvoru, obiskali pa smo še sv. Nikolaja na Možjanci, sv. Marijo Brezmadežno v Kokri, sv. Jakoba nad Potočami, sv. Miklavža nad Mačami, sv. Lovrenca nad Bašljem, sv. Egidija na Srednji Beli, sv. Lenarta na Bregu ob Kokri ter sv. Klemena v Tupaličah. Pri vsaki cerkvi je župnik blagoslovil prebivalce in vasi, ki spadajo k podružnici. Najdaljši postanek in počitek 12-urne, z molitvijo oplemenitene hoje, pa nam je nad Mačami »omogočila« spravna sveta maša.

Romarji med potjo. FOTO: Petra Lombar Premru

Najmlajši romar je bil 10-letni Vid, najstarejša več kot 80-letna Francka, celotno pot pa je ob zanesljivem koraku spremljevalca Marjana prehodil tudi slepi Jožko. Bogu hvala, da je vreme omogočilo, da smo lahko šli na pot in Bogu hvala za korake, da smo vsi zmogli, kar smo si zadali. Hvala za sopotnike, s katerimi smo si delili hojo. Hvala za dobre ljudi, ki so nas pričakali ter pogostili ob cerkvah. Hvaležni smo za blagoslove in molitve, naj prispevajo, da bi v naši župniji res živeli v miru, sožitju in spravi.

Sveti Lovrenc nad Bašljem. FOTO: Petra Lombar Premru

V želji, da postane tradicionalno, bo naslednje romanje 27. aprila 2024.




Kupi v trgovini

Romanske cerkve v Sloveniji
Monografije
18,03€
Nalaganje
Nazaj na vrh