Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Madžarska priznala še osemnajst Cerkva in verskih skupnosti

Objava: 01. 03. 2012 / 07:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Madžarska priznala še osemnajst Cerkva in verskih skupnosti

Parlament je priznal ‘cerkveni status’ za muslimane, adventiste, binkoštnike, metodiste, anglikance, kopte, mormone, pet budističnih skupnosti, hindujce in Jehove priče.

Na Madžarskem je z 28. februarjem letos s strani države priznanih dvaintrideset Cerkva in verskih skupnosti namesto doslej štirinajstih. V parlamentu v Budimpešti je večina poslancev vladajočih strank minuli ponedeljek glasovala za priznanje osemnajstih dodatnih verskih skupnosti v katalog tako imenovanih ‘privilegiranih veroizpovedi’. Na podlagi novega cerkvenega zakona, ki je v veljavo stopil v začetku leta, so torej na Madžarskem zdaj priznani tudi muslimani, adventisti, binkoštniki, metodisti, anglikanci, kopti, mormoni, pet budističnih skupnosti, hindujci in Jehove priče.

Med drugim glasovanjem pa je bilo z dvestošestdesetimi glasovi zavrnjeno priznanje še dodatnih šestinšestdesetih verskih skupnosti. Te skupnosti lahko ponovno prošnjo za priznanje vložijo šele čez leto dni.

Na Madžarskem je sicer dejavnih še več kot dvesto verskih skupnosti, ki imajo po podatkih iz leta 1990 status ‘malih Cerkva’, vendar s strani države še niso priznane. Kot kriterij za podelitev cerkvenega statusa velja, da mora verska skupnost imeti najmanj stoletno dokazljivo zgodovino mednarodne dejavnosti, na Madžarskem pa mora delovati najmanj dvajset let.

Od političnega obrata leta 1989 dalje imajo na Madžarskem v primerjavi z ostalimi evropskimi državami sicer precej liberalen odnos do priznavanja verskih skupnosti.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh