Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Magdalena Gornik zbira k molitvi in duhovno spodbuja

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 24. 02. 2024 / 06:31
Oznake: Film, Maša, Molitev, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.02.2024 / 09:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Magdalena Gornik zbira k molitvi in duhovno spodbuja
FOTO: Tatjana Splichal

Magdalena Gornik zbira k molitvi in duhovno spodbuja

V petek, 23. februarja, so v Sodražici z molitvijo križevega pota, sveto mašo in premiernim ogledom filma Okronana obhajali obletnico smrti Magdalene Gornik.

Križev pot z Magdaleno Gornik

Ob 128. obletnici smrti Božje služabnice Magdalene Gornik so župnijsko cerkev v Sodražici napolnili župljani in romarji iz različnih krajev po Sloveniji, skupina romarjev tudi iz Hrvaške. Pred slovesno sveto mašo, ki jo je ob somaševanju sobratov duhovnikov daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore, so zbrani molili križev pot z Magdaleno Gornik, ki ga je napisal Aleš Pečavar.

FOTO: Tatjana Splichal

FOTO: Tatjana Splichal

Posnetek dogodka si lahko ogledate TUKAJ.

Nadškof Zore: Ne priporočajmo se ji le v preizkušnjah

Pridigar je bil nadškof Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Ljubljanski nadškof je v pridigi orisal mistično zvestobo Božje služabnice Magdalene Gornik v hoji za Kristusom od avgusta leta 1848: »Ko je po Evropi vrelo od tako imenovane pomadi narodov, se je na Gori nad Sodražico začenjala drugačna pomlad: pomlad svetosti, pomlad zvestobe Bogu in pomlad veselega zadoščevanja za grehe bližnjih. Od tega dne se namreč pričenjajo Magdalenina redna zamaknjenja in videnja, ki trajajo vse do njene smrti. Pričenja se novo Magdalenino življenjsko poslanstvo: trpeti in klicati k pokori.«

K somaševanu se je zbralo veliko duhovnikov. FOTO: Tatjana Splichal

V zaključnem delu pridige nas je nadškof povabil, da se v letošnjem postu Magdaleni ne priporočamo samo za uslišanja v zvezi s preizkušnjami, ki jih doživljamo v vsakdanjem življenju: »Priporočajmo se ji, da bi po njenem zgledu in njeni priprošnji mogli tako odpreti srce in življenje za Kristusa, da bi se v svetem obhajilu v resnici mi spreminjali vanj, da bi predano živeli z njim.«

Kako poteka postopek beatifikacije?

O poteku postopka je poročal postulator Franci Petrič. FOTO: Tatjana Splichal

Pred premiero filma Okronana je o poteku postopka beatifikacije Božje služabnice Magdalene Gornik na kratko poročal postulator Franci Pertrič: »Lahko povem, da se mnogi trudijo, da bo postopek pravilno izpeljan. Vam pa priporočam v molitev delo zgodovinske komisije. Kar dva člana sta zbolela (eden zelo resno), eden pa ima druge skrbi in to je povzročilo krajši zastoj. Zato molitev ne bo zastonj!« Vsem je v branje priporočil novo številko glasila Magdalenin glas z gore, ki je vsebinsko izjemno pester in lepa spodbuda vsem, ki ga bodo brali.

Premiera filma o Magdaleni Gornik

Domači župnik Franc Bizjak z Davidom Sipošem in Elzo Rebol, ustvarjalcema filma Okronana. FOTO: Tatjana Splichal

Praznovanje 128. obletnice smrti Magdalene Gornik se je končalo s premiero filma o njej – Okronana, ki so ga pripravili v Studiu Siposh. »Veliko študija, dela, strokovnega znanja in tudi gmotnih sredstev je bilo potrebnih, da bomo lahko danes videli nekaj, kar nam bo še bolj približalo Magdalenino svetost in nas spodbudilo, da se ji priporočamo,« je s hvaležnostjo ustvarjalcem k ogledu filma spodbudil postulator Franci Petrič.

Kako nagovarja film Okronana?

Premierna uprizoritev filma je bila v sodraški cerkvi. FOTO: Tatjana Splichal

Alenka Kovačič iz Loga pri Brezovici:

FOTO: Tatjana Splichal

Začetek me je ganil. Film priporočam tudi drugim, ker je sporočilen, poudarja vero, zaupanje, odprtost za Božjo milost.

Katarina Bambič iz Škocjana pri Turjaku, zborovodkinja:

FOTO: Tatjana Splichal

Trenutno se nahajamo v fazi trpljenja in iščem, kako to osmisliti. Ni samo moje osebno, ampak prenova cele župnije. Več nas je in vsakega trpljenje po svoje oblikuje, jaz pa želim, da se opogumljamo in gremo proti svetlobi z Jezusom. Vredno se je boriti! Tudi Magdalena ni bila prav zaželena od oblasti – obče in cerkvene, pa je vztrajala. Ni se kazala, skrivala se je, ljudje pa so jo našli. Trpljenje je pot do nečesa, da rečem: »Moram iti čez to, da dosežem cilj.« Če je prelahko, sploh ne vidiš poti. Treba pa je vztrajati.

Ida Makovec, v skupini desetih peš priromala iz Vipave:

FOTO: Tatjana Splichal

Magdalena je moja nebeška priprošnjica. V filmu je bilo veliko duhovnih spodbud. Nagovarjajo me mistična dogajanja, ob tem pa se zastavljajo vprašanja: Do kam pa jaz zmorem? Kje je smisel poti? In kaj prenašati na mladi rod?

Kupi v trgovini

Marija Magdalena Gornik (1835-1896)
Svetniki
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh