Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V maju Vatikan ponuja poseben marijanski ogled papeževih vrtov

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 05. 05. 2024 / 06:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2024 / 10:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
V maju Vatikan ponuja poseben marijanski ogled papeževih vrtov
Vatikanski vrtovi. FOTO: Wikipedija

V maju Vatikan ponuja poseben marijanski ogled papeževih vrtov

V mesecu maju, ki je posvečen Devici Mariji, Vatikanski muzeji vsako sredo in soboto ponujajo ogled papeževih vrtov, posvečenih marijanski duhovnosti.

Sporočilo Device Marije je hkrati »moteče« in jasno. Skozi zgodovino je človeštvu nakazala načrt odrešenja. V Fatimi, na primer, ko se je prikazala trem pastirčkom, je izročila pravi »mirovni načrt«, s katerim je svet povabila k molitvi, vrnitvi k evangeliju in posvetitvi njenemu Brezmadežnemu Srcu.

»Maj z Marijo«

Papeži so vedno poudarjali pomen in moč molitve za mir. Pobuda »Maj z Marijo«, ki jo v maju Vatikanski muzeji ponujajo vsako sredo in soboto, daje obiskovalcem možnost, da se potopijo v lepoto Vatikanskih vrtov s sprehodom skozi različne tamkajšnje marijanske podobe.

Različne poti skozi Vatikanske vrtove krasijo številne Marijine upodobitve z vsega sveta. FOTO: Vatican Media

Sreda in sobota

»V marijanskem mesecu,« pojasnjuje sestra Emanuela Edwards, »ob sredah vabimo romarje, da se nam po papeževi avdienci pridružijo na izjemoma odprtih vrtovih v čast Marije. Poleg tega lahko obiskovalci to romarsko turo doživijo tudi ob sobotnih jutrih, ki so tradicionalno posvečena Mariji.«

Vatikanski vrtovi so bili nekoč namenjeni papežem za kratke trenutke počitka v delovnem dnevu, danes pa so na voljo tudi za oglede javnosti.

Kraljica miru

»Maj z Marijo« vključuje 10 postankov pri najpomembnejših kipih in podobah Marije, kar simbolizira desetko rožnega venca in obiskovalce vabi k molitvi. Redovnica Emanuela Edwards izpostavlja, da nas v času, ko svet doživlja velike napetosti, vsaka marijanska podoba spodbuja k molitvi za mir. Ob tem spominja, da je v vrtovih postavljenih 27 različnih podob Marije, kar je po njenem mnenju dovolj, da rečemo, da so to njeni vrtovi, vrtovi Kraljice miru.

Marijin kip v Vatikanskih vrtovih. FOTO: Vatican media 

Duhovnost vatikanskih vrtov 

Narava, vodnjaki, starodavni artefakti, kipi Device in svetnikov prispevajo k temu, kar lahko opredelimo kot »duhovnost Vatikanskih vrtov«, zatočišče molitve in kontemplacije, ki ga je cenil in živel marsikateri Petrov naslednik.

V tem prelepem kraju so papeži, kot sta sv. Janez Pavel II. in Benedikt XVI., vsakodnevno hodili na sprehod kot trenutek počitka in molitve. Tudi papež Frančišek je, tako kot njegovi predhodniki, vrtove še dodatno okrasil s kipom Device iz Lujána, narejenim iz recikliranih materialov, da bi nas spomnil, da nič ni zavrženo, ampak ima vse pomen v veličastnem Božjem delu. Lahko rečemo, da v nekem smislu vrt odraža tudi nauke in sporočila papežev.

Papež Frančišek pred lurško votlino v Vatikanskih vrtovih (2020). FOTO. Vatican news 

Vrata vatikanskih vrtov so odprta za vse 

V Vatikanskih vrtovih sta na ogled tudi kipa Fatimske in Gvadalupske Matere Božje, ki sta močno pri srcu papežu Frančišku, obisk pa je možen za vse. Vodeni ogledi so v celoti dostopni tudi družinam z otroki in osebam z različnimi posebnimi potrebami. Zanje so na voljo posebne storitve, zato jih vabijo, da se pred obiskom oglasijo s sporočilom na education.musei@scv.va.

Rezervacija vstopnic za Maj z Marijo je sicer možna TUKAJ.

Nalaganje
Nazaj na vrh