Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Majhna žival, velike težave

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 10. 08. 2022 / 23:26
Oznake: Zdravje
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.08.2022 / 23:49
Majhna žival, velike težave
Znanih je več kot 3.500 vrst komarjev: številne vrste so nenevarne, nekatere pa prenašajo bolezni. FOTO: Pixabay

Majhna žival, velike težave

Poletje nam poleg sproščenih počitniških dni, v katerih imamo končno več časa zase in za bližnje, prinaša tudi vrsto neprijetnosti. Med najbolj morečimi so vročina, gneča na cestah proti morju in komarji. Te drobne žuželke nam z brenčanjem in piki ne grenijo le večernega posedanja na prostem in nočnega počitka, ampak prenašajo tudi povzročitelje nevarnih bolezni. Povezavo med njimi in malarijo je odkril angleški vojaški zdravnik Ronald Ross, ki je umrl pred 90 leti (16. septembra 1932).

Na komarje, manj kot centimeter velike žuželke, lahko naletimo povsod, razen na Antarktiki in Islandiji. Znanih je več kot 3.500 vrst. V tropskih močvirjih se pojavljajo v velikih rojih, v drugih delih sveta pa jih je na srečo manj.

Najbolj nevarna žival

Komarji potrebujejo za razvoj dovolj visoko temperaturo in vodo, v katero samica odloži jajčeca. Včasih ji zadošča že majhna luža ali vaza z vodo na pokopališču. Po nekaj dneh se iz jajčec izležejo ličinke, ki so, tako kot pozneje bube, vezane na vodo. Hranijo se z organskim drobirjem, bakterijami, algami in drugimi mikroorganizmi.

Odrasli komarji uživajo nektar in rastlinske sokove. Samcem to zadostuje, samice pa potrebujejo za razvoj jajčec kri vretenčarjev, največkrat sesalcev. Ko prebodejo kožo, v rano vbrizgajo slino, ki vsebuje snovi za preprečevanje strjevanja krvi. Ker začne naše telo izdelovati protitelesa, nas začne na mestu vboda srbeti. Količina posrkane krvi je majhna, vendar lahko po pik...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh