Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pesek, vročina in suša

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 06. 2022 / 20:43
Oznake: Razvedrilo, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 12:22
Pesek, vročina in suša
FOTO: Pixabay

Pesek, vročina in suša

Naše kraje večkrat na leto doseže puščavski prah. Tega navadno ne opazimo, razen kadar je njegova koncentracija v ozračju tako velika, da imamo ob dežju umazan avto. Sledovi puščavskega prahu na avtomobilih so za večino med nami edini stik z najbolj sušnimi predeli na Zemlji, čeprav jih ni malo. Puščave in polpuščave namreč pokrivajo kar tretjino vsega kopnega oziroma kar šestdeset držav.

Puščave so obsežnejša območja s skromnim rastjem ali brez njega ter z malo padavinami. Polarne predele pokrivajo ledene puščave, nam pa so bolj znane vroče peščene, gruščnate in kamnite puščave.

Sahara

Največja vroča puščava na svetu je Sahara, ki meri približno devet milijonov kvadratnih kilometrov. Je približno 450-krat večja od Slovenije in le malo manjša od Evrope. Razteza se približno pet tisoč kilometrov daleč od Atlantskega oceana na zahodu do Rdečega morja na vzhodu. Od Sredozemskega morja na severu pa sega približno dva tisoč kilometrov daleč na jug. Sahara ni povsem ravna. Njen najvišji vrh Emi Koussi v gorovju Tibesti na severu Čada je visok 3.415 metrov. Več kot polovica Sahare dobi na leto komaj 20 milimetrov padavin (za Ljubljano znaša povprečje 1.362 milimetrov). Podnevi se lahko ozračje segreje do več kot petdeset stopinj Celzija, temperatura peska pa znaša več kot osemdeset stopinj Celzija. Edina stalno tekoča reka na območju Sahare je Nil.

...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh