Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Makedonija prihodnje leto upa na papežev obisk

Objava: 15. 09. 2009 / 07:49
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Makedonija prihodnje leto upa na papežev obisk

Ob 100. obletnici rojstva blažene matere Tereze so papeža Benedikta XVI. povabili, naj obišče njeno domovino

Republika Makedonija prihodnje leto, ko bodo obhajali stoletnico rojstva blažene Matere Tereze, upa na obisk svetega očeta Benedikta XVI. Zunanji minister Antonio Milososki je za nemško katoliško agencijo povedal, da bo ob koncu prihodnjega tedna papežu predal uradno vabilo. Stota obletnica rojstva blažene Matere Tereze je za Makedonce pomemben jubilej. Misijonarka ljubezni je bila rojena 27. avgusta 1910 kot Agnes Gonxha Bojaxhiu v Skopju, ki je bil takrat še pod turško vladavino.


Priprave na veliki jubilej so se že začele, je pojasnil zunanji minister. V naslednjih nekaj mesecih naj bi v nemško-makedonski koprodukciji posneli film o zgodovini krščanstva v Makedoniji.

Milososki, ki je veren pravoslavni kristjan, je še dodal, kako se mu zdi povsem mogoče, da bi v prihodnjem letu ustanoviteljico reda Misijonark ljubezni in prejemnico Nobelove nagrade za mir razglasili za svetnico. Janez Pavel II. je ‘mater revežev’ razglasil za blaženo leta 2003, le šest let po njeni smrti. V novejši dobi je to najkrajši čas, ko je bila določena oseba razglašena za blaženo tako hitro po svoji smrti.

Etnična pripadnost staršev blažene Matere Tereze v etnično izredno raznolikem Skopju je vprašljiva. ‘Lastijo’ si jo Albanci, pa tudi Aromuni (romansko govoreči nomadski prebivalci Balkana). Nekatera znamenja kažejo na to, da je bil oče blažene Matere Tereze ugleden (in s turškim redom odlikovan) član aromunske skupnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh