Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maks spoštuje dediščino prednikov, zato bi rad obudil domačijo [FOTO, VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 06. 2024 / 05:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2024 / 07:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maks spoštuje dediščino prednikov, zato bi rad obudil domačijo [FOTO, VIDEO]
Maks je med drugim navdušen vinogradnik, skavt, fotograf in harmonikaš. FOTO: Marko Mesojedec

Maks spoštuje dediščino prednikov, zato bi rad obudil domačijo [FOTO, VIDEO]

Maks Zupan je radoveden in vsestranski 18-letni fant iz osrčja Dolenjske, natančneje iz Mirne Peči, ki jo obdajajo griči, posejani s polji, travniki, gozdovi in vinogradi. V teh dneh se poslavlja od srednješolskega obdobja, oktobra pa se bo preselil v študijske klopi, saj želi postati agronom. V prostem času rad zaigra na harmoniko. Katero skladbo je zaigral ob našem obisku, lahko preverite na koncu članka.

Maks z družino živi v zaselku Postaja v Mirni Peči, srečala pa sva se na posesti, kjer njegova družina obdeluje vinograd z okoli 1000 trsi. Ne gre za tipično kmetijo, saj kmetijstvo ni njihova primarna dejavnost. Imajo sicer 12 hektarov zemlje, od gozda, travnikov in drugih obdelovalnih površin ter 20 arov vinograda. Bodoči študent ima željo, da bi domačijo oz. zidanico, ki jo je pred 200 leti postavil njegov praded, spet obudil in iz nje uredil manjšo kmetijo.

Maks v domačem vinogradu. Veliko pozornosti mladi Dolenjec pritegne tudi s svojimi lasmi. »So naravni?«, ga vprašajo mnogi. Tudi na to boste izvedeli odgovor, če prisluhnete podkastu. FOTO: Kaja Zupanc

V tistih časih so pridelovali šmarnico, razlaga Maks. »Pradedek je takrat hotel, da bi sicer nekdo od njegovih otrok prevzel to domačijo in jo peljal naprej, ampak se to žal ni zgodilo. Vsi so se odselili drugam in našli zaposlitve v mestih. A takrat je bilo v navadi, da najstarejši sin dobi kmetijo in tako jo je moj dedi potem prevzel, a ni živel na domačiji. Po smrti prababice je potem obdeloval vinograde ter kosil travnike, da se ni vse zaraslo.« Za vinograd zdaj v glavnem skrbita Maks in njegovo oče Tomo.

Želja: Manjša kmetija z drobnico in domačim vinom

Kot ponosen Dolenjec, ki veliko da na svoje korenine, si želi, da bi v prihodnje na noge postavil dediščino svojih prednikov in uredil manjšo kmetijo, ki bi ji dodal turistično noto. »Kako bi to naredil, še ne vem točno. Že nekaj časa razmišljam, da bi za začetek kupil nekaj drobnice, da bi si lahko malo olajšal delo v strminah, potem pa mogoče začel s prodajo domačega vina. Nekako tako si predstavljam moje začetke. Nujno pa moram urediti oz. obnoviti stanovanjske objekte,« je razgrnil svoje načrte: »Predvsem si želim, da bi bil to kraj, kjer bi se moja družina zbirala, veselila življenja in neskončno uživala v naravi.«

Z njihovega vinograda se razteza lep pogled na razgibano dolenjsko pokrajino. FOTO: Kaja Zupanc

Marijina kapelica na posestvu. FOTO: Marko Mesojedec

Od malih nog v vinogradu

Navdušenja nad vinogradništvom se je nalezel od očeta, ki je prav tako strasten vinogradnik. »Najprej sem seveda samo gledal, zdaj mu pa že malo pomagam pri vseh opravilih. Vinogradništvo mi je zanimivo tudi, ker imaš vsako leto neko novo zgodbo oziroma nov izziv, ki ga potem poskušaš rešiti skozi leto in narediti najbolje iz tega, kar si pridelal.« Najljubšega vina še nima, a cviček je zelo visoko na tej lestvici. »Všeč mi je, ker je dobro piten in osvežujoč. Morda tudi zato, ker je v moji družbi tudi zelo popularen.«

Zakaj agronomija?

Zanimiva je njegova odločitev za študij agronomije, čeprav je po pravkar končani srednji šoli postal računalniški tehnik. Do preobrata je prišlo v 3. letniku, ko se je počasi zaključevalo obdobje koronavirusa in je vse dni preždel za računalnikom. »Takrat sem spoznal, da če se zaposlim v neki računalniški firmi, me čaka le delo za računalnikom. Odločil sem se, da tako ne bo šlo. Če bi že moral delati nekaj z računalnikom, si želim, da bi bilo to nekaj, kar bi bilo povezano z naravo. Zaradi tega mi je tudi tako všeč fotografiranje, saj polovico dela opravim na terenu, polovico pa za računalnikom, in tako si predstavljam svoje delo, dva posamezna dela, povezana v eno.

Maks s staršema in sestrama. FOTO: Osebni arhiv

Skavt, harmonikaš in podpredsednik DPM Mirna Peč

Maks trenutno opravlja delo podpredsednika v Društvu podeželske mladine Mirna Peč, ob tem je še skavt v stegu Novo mesto 2. »Skavt sem, ker sem rad v naravi in se družim z vrstniki, ki podobno razmišljajo. Veliko smo zunaj in spoznavamo vedno nove kraje v Sloveniji. Moji sestri sta tudi skavtinji, obe sta voditeljici, ena v stegu Novo mesto 2, druga v stegu Novo mesto 1.«

Maks s skavtsko rutico okoli vratu. FOTO: Osebni arhiv

Harmonika, kitara in …

Navdušuje ga tudi glasba. Blizu mu je predvsem igranje harmonike in kitare. Ker prihaja iz krajev, od koder izhajata harmonikaš Lojze Slak in pesnik Tone Pavček, se povsem naravno pojavi vprašanje, kateri njuni pesmi sta njegovi najljubši. »Najljubša mi je Slakova pesem K dekletu, od Toneta Pavčka pa pesem Mama, ki jo je uglasbil prav Lojze Slak,« ponosno pripoveduje Maks, ki je bil ob koncu osnovne šole tudi pritrkovalec v domači župniji.

Poleg igranja harmonike in kitare ga mika, da bi se lotil igranja še enega inštrumenta. Če vas zanima, katerega, prisluhnite pogovoru tukaj.

Nalaganje
Nazaj na vrh