Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mala Amal« opozarja na stisko migrantov in beguncev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 09. 2021 / 13:41
Oznake: Cerkev, Družba, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Mala Amal« opozarja na stisko migrantov in beguncev
Velikanska marioneta predstavlja devetletno sirsko begunko Amal in simbolično predstavlja milijone begunskih otrok po vsem svetu FOTO: Vatican Media

»Mala Amal« opozarja na stisko migrantov in beguncev

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu so danes postavili okoli 3,5 metrov visoko lutko, ki naj bi romarje in obiskovalce spominjala na usodo begunskih otrok.

Velikanska marioneta podjetja Handspring Puppet Company predstavlja devetletno sirsko begunko Amal in simbolično predstavlja milijone begunskih otrok po vsem svetu, so danes pojasnili z oddelka za migrante in begunce pri vatikanskem dikasteriju za razvoj ter z rimske škofije. Obenem uteleša njihov obupan krik: »Ne pozabite nas!« - nujen poziv vsakemu posamezniku, naj ne odvrača pogleda na begunsko problematiko.

Begunski otroci, kakršna je Amal, so med najbolj ranljivimi in so odvisni od gostoljubnosti vsakega posameznika, je opozoril kardinal Michael Czerny, podtajnik oddelka za migrante in begunce, ki je Amal sprejel na trgu pred Petrovo baziliko.

Vsak begunec, z lastnim trpljenjem in sanjami, potrebami in darovi, čaka, da bomo odprli svoja ušesa, svoj razum in svoja srca, pa tudi oči, ter da bomo široko raztegnili roke in jih sprejeli v svoj objem.

»Amal je velika in čudovita, in srečanje z njo je pravi užitek,« je dejal kardinal Czerny, »toda v istem trenutku nas spomni, da moramo ranljive migrante, negotove delavce in iskalce azila v naši sredi pogledati malce bolj pozorno, ne smemo jih zgolj ošiniti z očmi. Vsak izmed njih, z lastnim trpljenjem in sanjami, potrebami in darovi, čaka, da bomo odprli svoja ušesa, svoj razum in svoja srca, pa tudi oči, ter da bomo široko raztegnili roke in jih sprejeli v svoj objem.«

Lutko Amal je pozdravil tudi papež Frančišek FOTO: Vatican Media

Lutko, ki so jo upravljali trije odrasli in se je počasi premikala po Trgu sv. Petra, so postavili v bližini bronastega kipa »Angels Unawares«. Ta trajno postavljena umetnina kanadskega kiparja Timothyja Schmalza prikazuje skupino 140 migrantov in beguncev v življenjski velikosti na begunskem čolnu.

Potujoči gledališki festival »The Walk« na 8.000 kilometrov dolgem potovanju iz Turčije proti Veliki Britaniji želi simbolično opozoriti na mladoletne begunce, pogosto brez spremstva odraslih, ki v neznanem kraju iščejo svojo družino in topel dom.

Velikanska marioneta Amal je del potujočega gledališkega festivala »The Walk« na 8.000 kilometrov dolgem potovanju iz Turčije proti Veliki Britaniji. Z njim želijo simbolično opozoriti na mladoletne begunce, pogosto brez spremstva odraslih, ki v neznanem kraju iščejo svojo družino in topel dom. »Mala Amal« bo prepotovala več kot 8.000 kilometrov iz mesta Gaziantep v bližini turško-sirske meje do Manchestra v Veliki Britaniji.

Rimska škofija ob današnjem gostovanju »male Amal« prireja zabavo, na kateri bodo sodelovali otroci iz različnih rimskih župnij. Mladi gostje se bodo udeležili delavnice o izdelovanju zmajev.

Nalaganje
Nazaj na vrh