Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mali bolniki in osebje stoletne klinike Bambino Gesu pri papežu

Za vas piše:
J. P.
Objava: 16. 03. 2024 / 21:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2024 / 21:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mali bolniki in osebje stoletne klinike Bambino Gesu pri papežu
Srečanja s papežem se je udeležilo tudi 200 otrok s pediatrične bolnišnice Bambino Gesu. FOTO: Vatican Media

Mali bolniki in osebje stoletne klinike Bambino Gesu pri papežu

Vatikansko dvorano Pavla VI. je v soboto napolnilo okrog 3000 zdravnikov, zdravstvenih delavcev, raziskovalcev in ostalih zaposlenih v pediatrični bolnišnici Bambino Gesu, ki letos praznuje okrogel jubilej, stoletnico ustanovitve.

Papež Frančišek je na srečanju z njimi poudaril, da po eni strani ob obisku bolnišnice vselej čuti žalost zaradi trpljenja bolnih otrok in njihovih svojcev, po drugi strani pa tudi veliko upanje, saj vidi, kaj vse delajo za njihovo ozdravitev.

Več kot 200 otrok, tudi iz Ukrajine in Gaze

Poleg osebja bolnišnice so se srečanja s svetim očetom udeležili tudi mali bolniki s starši in drugimi družinskimi člani. Tako je prve vrste zasedlo nad 200 otrok, med katerimi so bili tudi otroci iz drugih držav, kjer niso imeli ustreznih možnosti zdravljenja, denimo iz Ukrajine in Gaze.

Iz rok družine Salviati

Pediatrično bolnišnico Bambino Gesu, ki ima danes šest sedežev, je pred stoletjem družina Salviati poklonila Svetemu sedežu oziroma takratnemu papežu Piju XI., ki je v njej videl izraz papeževe in cerkvene karitativne ljubezni o malih bolnikov.

»Papeževa bolnišnica«

Bambino Gasu, od odprtja 20. februarja 1924 znana tudi kot »papeževa bolnišnica«, je bila sploh prva italijanska bolnišnica, v celoti namenjena otrokom. Njenih začetkov se je spomnil tudi Frančišek v govoru, ki ga je prebral msgr. Filippo Ciampanelli z državnega tajništva.

Papež v objemu malega bolnika. FOTO: Vatican Media

Dar, oskrba in skupnost

Papež je, ko je razmišljal o »bogastvu« te ustanove, poudaril tri njene značilnosti: dar, oskrbo in skupnost. »To veliko delo temelji tudi na skromnih darovih, denimo teh, ki so jih otroci vojvodinje Arabelle Salviati zbrali v dobro svojih bolnih in ubogih vrstnikov,« je poudaril sveti oče.

Odprtje novega centra za paliativno oskrbo

In ta velikodušnost se nadaljuje tudi danes s številnimi dobrotniki, ki sponzorirajo bolnišnico in ki so omogočili tudi nedavno odprtje novega centra za paliativno oskrbo v bližini Rima, je poudaril papež.

Žrtvujmo kaj drugega, ne prijaznosti in nežnosti

Ko se je ustavil pri oskrbi, je pohvalil velikodušno podporo, ki jo Bambino Gesu namenja družinam malih bolnikov, česar se ne sme nikdar spregledati, niti v težkih delovnih razmerah. »Rajši žrtvujmo kaj drugega, ne pa nežnosti in prijaznosti,« je izpostavil Frančišek.

»Nadaljujte blagoslovljeno delo«

Opozoril je še na tretji vidik, na skupnost in na prostovoljce, ki ponudijo svoj čas, nekateri pa darujejo kri ali mleko za novorojenčke in celo organe umrlih ali celice in tkiva živih ljudi. Ob koncu se je papež osebju toplo zahvalil in ga spodbudil, naj nadaljuje svoje »blagoslovljeno delo«.

Nalaganje
Nazaj na vrh