Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: na otroški kliniki najstniku presadili pljuča in jetra

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 12. 2021 / 14:38
Oznake: Družba, Vatikan, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2021 / 14:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: na otroški kliniki najstniku presadili pljuča in jetra
Operacijska ekipa na vatikanski kliniki Bambino Gesu. FOTO: Vatican Media

Vatikan: na otroški kliniki najstniku presadili pljuča in jetra

Ekipa specialistov na vatikanski otroški kliniki »Bambino Gesù« je 16-letnemu pacientu z zahtevno operacijo vsadila nova pljuča in jetra.

Gre za prvo kombinirano presaditev obeh organov, ki so jo opravili izključno specialisti omenjene klinike, so po navedbah spletnega portala Vatican News včeraj sporočili s klinike v Rimu.

Po daljšem okrevanju je mladi pacient božične praznike že lahko preživel v krogu svoje družine v Neaplju.

Operacija, ki je z vsemi koraki zahtevala sodelovanje okoli 40 strokovnih delavcev, je trajala približno 22 ur. Po navedbah s klinike so jo opravili že v letošnjem oktobru. Po daljšem okrevanju je mladi pacient božične praznike že lahko preživel v krogu svoje družine v Neaplju. Zaradi očitnega nenehnega slabšanja zdravstvenega stanja je bil deček že od leta 2016 na redkem, vendar nujnem čakalnem seznamu za dvojno presaditev novih organov.

Najstnik trpi za cistično fibrozo, dedno boleznijo, ki največkrat napade pljuča, redkeje pa tudi druge organe, kot so jetra ali trebušna slinavka. Bolezenske spremembe na organih preprečujejo njihovo normalno delovanje in na pljučih recimo zapirajo dihalne poti z odvečno tekočino. Kadar se bolezen poslabša, je pogosto edina možna medicinska obravnava presaditev organov.

Rimska otroška klinika  »Bambino Gesù« s svojim raziskovalnim oddelkom danes sodi med vodilne pediatrične klinike v Evropi.

Rimsko otroško kliniko »Bambino Gesù« je leta 1869 kot prvo tovrstno bolnišnico v Italiji ustanovila kneginja Arabella de Fitz-James Salviati. Leta 1924 je ustanova prešla v upravo Svetega sedeža, s svojim raziskovalnim oddelkom pa danes sodi med vodilne pediatrične klinike v Evropi.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh