Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bambino Gesu: nov uspeh na področju presaditev srca

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 06. 2021 / 12:51
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2021 / 13:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bambino Gesu: nov uspeh na področju presaditev srca

Bambino Gesu: nov uspeh na področju presaditev srca

Neokužen mladostnik prejel srce darovalca s koronavirusno boleznijo.

Operacija srca v bolnišnici Bambino Gesu FOTO: Vatican Media

Vatikanska bolnišnica Bambino Gesu je dosegla nov uspeh na področju presaditve srca, poroča Radio Vatikan. Kot so javnosti predstavili v sporočilu za javnost, so v letošnjem maju uspešno opravili operacijo, med katero je 15-letni fant, ki je bil negativen na okužbo s koronavirusom, prejel srce darovalca, ki je bil na okužbo pozitiven. Gre za prvi tovrsten primer na svetu na področju pediatrije, podobno presaditev pa so izvedli na 64-letnem moškem v eni izmed bolnišnic v Bologni.

15-letni bolnik je imel dilatativno kardiomiopatijo: navedena patologija srcu preprečuje učinkovito črpanje krvi. Pogostnost tega stanja v splošni odrasli populaciji je približno 1 na 2.500 oseb, pri otrocih pa je zelo redko, z 0,57 primera na 100.000 oseb. Mladostnika, ki je bil na čakalnem seznamu od lanskega septembra, so po presaditvi zdravili z monoklonskimi protitelesi, da bi odpravili tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Monoklonska protitelesa ali imunoglobulini (Ig) so beljakovine, ki jih proizvajajo limfociti B, vrsta belih krvnih celic, katerih naloga je prepoznati in vezati določene molekule.

Za izvedbo kirurškega posega so bila potrebna posebna dovoljenja. Tako Nacionalni center za transplantacije (CNT) kot tudi Italijanska agencija za zdravila (AIFA) namreč dovoljujeta presaditev le za paciente ki so pozitivni na okužbo s koronavirusom ali so preboleli koronavirusno bolezen. Preiskave, ki so jih opravili po operaciji, so pokazale, da je 15-letnik zaščiten pred okužbo s koronavirusno boleznijo, saj je imel v krvi veliko količino specifičnih protiteles.


FOTO: Vatican Media

Najti ustrezno srce za presaditev je izjemno zahtevno

Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil prof. Antonino Amodeo s klinike Bambino Gesu, je na področju pediatrije dosti zahtevneje najti ustrezno srce za presaditev kot pri odraslih. Koronaepidemija je to še otežila in najti ustrezno srce je pogosto edinstvena priložnost. Zato so si na kliniki resnično prizadevali, da bi omenjeni mladostnik čim prej prišel do organa, za katerega je bil na čakalnem seznamu: »To je odločitev, ki lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.«

Šest presaditev srca v dveh tednih

V zgolj dveh tednih, med 4. in 19. majem, so kirurške ekipe na kardiološkem oddelku omenjene bolnišnice izvedle šest presaditev srca.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh