Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški parlament uzakonil ločitev zakonske zveze

Objava: 27. 07. 2011 / 13:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Malteški parlament uzakonil ločitev zakonske zveze

Parlament na Malti, ki velja za eno izmed redkih katoliških držav na svetu, je z izglasovano večino 52 : 11 sprejel zakon, ki dopušča ločitev zakonske zveze.

Poslanci v pretežno katoliški Malti so sprejeli zgodovinski zakon, ki dopušča ločitev zakonske zveze. Zakon naj bi v veljavo stopil letošnjega oktobra, pričakujejo le še potrditev predsednika države Georga Abela. Predsednik vlade je glasoval proti sprejetju omenjenega zakona.

Maltežani, ki si želijo razveze, morajo trenutno odpotovati v tujino.

Poslanci so zakon sprejeli z večino dvainpetdesetih glasov proti enajstim, pet poslancev se je glasovanja vzdržalo, en poslanec pa je bil odsoten. Zakon je bil sprejet le nekaj mesecev po tem, ko je reformo podprlo tudi 53% volilcev na referendumu. Po mnenju nekaterih medijev je izzid tokratnega glasovanja presenetljiv, saj je bila večina zakonov v malteškem parlamentu doslej sprejeta z večino enega glasu.

Devetnajst poslancev vladajoče Nacionalistične stranke je prenovo zakona podprlo, s čimer so izrazili svoje nasprotovanje uradnemu stališču stranke. Predsednik vlade Lawrence Gonzi je bil eden izmed redkih, ki je sprejem novega zakona zavrnil, saj je prepričan, da bo ločitvena zakonodaja oslabila družinsko strukturo v državi.

Pred ponedeljkovim glasovanjem je bila Malta edina država v Evropski zvezi, ki v svoji zakonodaji ni dopuščala ločitve zakonske zveze. Pari so doslej na sodišču smeli zaprositi le za uradno ločeno življenje, ne pa tudi razvezo zakona, ali pa skušali dokazati ničnost zakona na cerkvenem sodišču. Tretja možnost je bila razveza zakona v tujini, ki pa je nato veljala tudi na Malti.

Izmed 410.000 prebivalcev Malte naj bi bilo okoli 95% katoličanov. Malteški škofje so svoje nasprotovanje do zakonske reforme izrazili že pred izpeljanim referendumom, prav tako pa tudi papež Benedikt XVI. med svojim apostolskim obiskom na otoku leta 2010.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh