Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi izvolili novo vodstvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 01. 2023 / 11:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2023 / 12:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malteški vitezi izvolili novo vodstvo
Zasedanje članov Suverenega malteškega viteškega reda v Rimu. FOTO: Vatican Media

Malteški vitezi izvolili novo vodstvo

Suvereni malteški viteški red ima novo vodstvo: na izrednem generalnem kapitlju v Rimu so člani za velikega kanclerja izvolili Riccarda Paterna di Montecupo, so včeraj sporočili iz reda.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je Neapeljčan na položaju nasledil Nemca Albrechta Freiherra von Boeselagerja, ki ga je papež Frančišek septembra razrešil vodilne funkcije. Papež je enako storil tudi z drugimi člani malteške vlade, suverenim svetom. Izdal je novo ustavo in nov zakonik za red ter imenoval prehodno vlado.

Frančišek je sklical tudi generalni kapitelj, ki je zasedanje začel minulo sredo, predsedujeta pa mu začasni veliki mojster John Dunlap in papežev posebni odposlanec kardinal Silvano Maria Tomasi. Pred začetkom konference je papež malteški viteški red pozval k spravi in novemu začetku. Malteški vitezi srečanje zaključujejo jutri.

Generalni kapitelj pa nima pravice izvoliti novega velikega mojstra: za to je pristojen veliki državni svet.

Poleg velikega kanclerja, ki je nekakšen notranji in zunanji minister reda, je 111 delegatov izvolilo tudi druge člane sveta. Francoz Emmanuel Rousseau je kot veliki poveljnik odgovoren za duhovne in verske zadeve. Alessandro de Franciscis, drugi Neapeljčan v svetu, je bil imenovan za velikega bolničarja ter ministra za človekoljubne zadeve in mednarodno sodelovanje. Fabrizio Colonna, ki prihaja iz Rima, je odgovoren za finančno upravo. Štirje vitezi reda so bili do leta 2029 izvoljeni na tako imenovane visoke položaje. Generalni kapitelj pa nima pravice izvoliti novega velikega mojstra: za to je pristojen veliki državni svet.

Ena najstarejših ustanov zahodne in krščanske civilizacije

Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših ustanov zahodne in krščanske civilizacije: kot laični verski red Katoliške cerkve deluje od leta 1113 in je podrejen Svetemu sedežu. Voditelji reda morajo o pomembnih vprašanjih poročati papežu. Red je obenem politično ločen subjekt mednarodnega prava. Ta status mu omogoča edinstven dostop na politični in diplomatski ravni ter posebno neodvisnost v mednarodnih sporih.

Red je po lastnih navedbah dejaven v 120 državah, tudi v Sloveniji.

Malteški vitezi tako vzdržujejo diplomatske odnose z več kot 100 državami in Evropsko unijo. Imajo tudi stalne opazovalce pri Združenih narodih in številnih drugih mednarodnih organizacijah. Red je po lastnih navedbah dejaven v 120 državah, tudi v Sloveniji, ter s svojim zdravstvenim, socialnim in človekoljubnim delom pomaga ljudem v stiski.

Kupi v trgovini

Prekletstvo črnega viteza
Za mladino
3,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh