Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: poziv malteškim vitezom k skupni prenovi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 01. 2023 / 11:45
Oznake: Cerkev, Družba, Papež, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.01.2023 / 13:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: poziv malteškim vitezom k skupni prenovi
Fra' John Dunlap, začasni veliki mojster malteških vitezov, na avdienci pri papežu Frančišku leta 2022. FOTO: Vatican Media

Vatikan: poziv malteškim vitezom k skupni prenovi

V Vatikanu so včeraj objavili sporočilo papeža Frančiška Suverenemu malteškemu viteškemu redu, ki je septembra lani dobil novo ustavo in zakonik, včeraj pa začel zasedanje izrednega generalnega kapitlja reda.

Po papeževih besedah je »ves red zdaj poklican, da pozorno in vestno premišljuje o prenovi, ki izhaja iz ustave in zakonika Codex Melitensis, po sledeh tradicije. To je posebna naloga novega vodstva reda, ki bo izvoljeno«. Kot spominjajo pri spletnem portalu Vatican News, je sveti oče septembra lani malteškim vitezom dal novo ustavo in nov kodeks ter imenoval začasnega novega velikega mojstra. Na tem položaju zaenkrat ostaja Kanadčan Fra' John Dunlap, njegovega naslednika naj bi izvolili na tokratnem izrednem generalnem kapitlju reda.

Papež je spremljal malteški red na poti, ki je bila mestoma težka, vendar nujno potrebna, da bi njegovi člani s prenovljeno ljubeznijo lahko znova služili ubogim in bolnikom.

Papež v pet strani dolgem pismu, datiranem 17. januarja, pojasnjuje, kako je moral spremljati malteški red »na poti, ki je bila mestoma težka, vendar nujno potrebna, da bi njegovi člani s prenovljeno ljubeznijo lahko znova služili ubogim in bolnikom«. Po Frančiškovih besedah sta nova ustava in novi zakonik rezultat dolge poti dialoga z različnimi sestavnimi deli reda in papeževim posebnim odposlancem za malteške viteze, kardinalom Silvanom Tomasijem.

Zastava Suverenega malteškega viteškega reda. FOTO: Vatican Media

Skupno nadaljevanje poti

»Člani vseh treh razredov reda so poklicani, da skupaj s prostovoljci, katerih delo je nepogrešljivo, sprejmejo in izvajajo novo ustavo in Codex Melitensis, da bi prišlo do duhovne prenove v redu in prenove v delih ljubezni do bližnjega ter da bi se red okrepil tudi v svoji edinosti,« je v pismu poudaril papež. Edinost vseh članov reda je nujna: hudič namreč vedno poskuša sejati razdor. V sporočilu generalnemu kapitlju Frančišek vse malteške viteze tudi spodbuja, naj ne služijo članom svojega reda, ampak ubogim in pomoči potrebnim.

Hvala, ker ste tu za najbolj potrebne brate in sestre in ker se odpravljate v najbolj oddaljene kraje, da bi srečali Kristusa v drugih in mu služili.

Cerkveni voditelj v svojem zapisu izpostavlja suverenost reda kot posebno značilnost - ta mora biti »funkcionalna in v službi del usmiljenja« celotnega reda. Papež Frančišek je pohvalil začasno vodstvo reda za njegovo zavzetost, pa tudi človekoljubno pomoč organizacije, med drugim beguncem na Lampedusi ali trpečim v vojni v Ukrajini, ter delo malteških vitezov na drugih področjih in krajih po vsem svetu.

Sveti oče se je članom reda iz srca zahvalil za njihovo delovanje: »Hvala, ker ste tu za najbolj potrebne brate in sestre in ker se odpravljate v najbolj oddaljene kraje, da bi srečali Kristusa v drugih in mu služili.«

Člani reda na romanju v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Ozadje

Suvereni malteški viteški red velja za eno najstarejših ustanov zahodne in krščanske civilizacije: kot laični verski red Katoliške cerkve deluje od leta 1113, kot subjekt mednarodnega prava pa vzdržuje diplomatske odnose z več kot 100 državami in Evropsko unijo. Red ima status stalnega opazovalca pri Združenih narodih, opisuje pa se kot nevtralen, nepristranski in apolitičen. Red je po lastnih navedbah dejaven v 120 državah, tudi v Sloveniji, ter s svojim zdravstvenim, socialnim in človekoljubnim delom pomaga ljudem v stiski.

Trenutni proces reforme se je začel z resno vodstveno krizo pod nekdanjim velikim mojstrom Fra' Matthewom Festingom (1949-2021), ki je leta 2017 na željo papeža Frančiška zaradi notranjih težav odstopil z vodilnega položaja. Papež Frančišek je imenoval svojega odposlanca, kardinala Tomasija, ki naj bi nadzoroval celoten proces reforme.

Naloga generalnega kapitlja je ohranjati in posodabljati karizmo reda.

Zasedanje izrednega generalnega kapitlja se je začelo včeraj

Izredni generalni kapitelj Suverenega malteškega viteškega reda se je včeraj začel na obrobju Rima po več dneh duhovnega umika. Srečanju predsedujeta začasni veliki mojster Fra' John Dunlap in kardinal Silvano Maria Tomasi. Vrhovno upravno telo reda sestavlja 111 kapitularjev, ki prihajajo z vseh petih celin ter predstavljajo vse razrede in entitete reda.

Naloga generalnega kapitlja je ohranjati in posodabljati karizmo reda z zaznavanjem in obravnavanjem najpomembnejših vprašanj reda. Kapitelj načrtuje dejavnosti, pregleduje stanje premoženja reda in ureja mednarodne odnose.

Na generalnem kapitlju bodo predstavili poročila papeževega posebnega odposlanca, začasnega velikega mojstra o splošnem stanju reda ter poročila drugih višjih predstavnikov malteških vitezov. Generalni kapitelj bo na tokratnem zasedanju izvolil nekatere nove vodilne člane.

Kupi v trgovini

Prekletstvo črnega viteza
Za mladino
3,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh