Zapri
Iskanje

Malteški vitezi z novim vodstvom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 06. 2022 / 00:30
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 10:03
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Malteški vitezi z novim vodstvom

Malteški vitezi z novim vodstvom
Fra' John Dunlap. FOTO: orderofmalta.int
Fra' John Dunlap je začasni novi veliki mojster Malteškega viteškega reda.

Papež Frančišek je 65-letnega Kanadčana imenoval za naslednika Fra' Marca Luzzaga, ki je prejšnji teden nenadoma umrl, so sporočili iz reda. Dunlap bo prevzel vodenje reda do izvolitve novega velikega mojstra in vodje reda, ki je že nekaj časa napovedana. Minuli konec tedna je papež Frančišek v avdienco sprejel svojega posebnega odposlanca za omenjeni red, kardinala Silvana Tomasija, in novoimenovanega kardinala Gianfranca Ghirlanda.

Dunlap bo skupaj s svetom reda in papeževim posebnim odposlancem Tomasijem nadaljeval proces ustavne reforme Suverenega malteškega reda.

Po podatkih Malteškega viteškega reda je Dunlap slovesno zaprisegel v torek, po Luzzagovem pogrebu. Dunlap bo skupaj s svetom reda in papeževim posebnim odposlancem Tomasijem nadaljeval proces ustavne reforme Suverenega malteškega reda, poroča avstrijski Kathpress.

John Dunlap, odvetnik iz Ottawe, se je Malteškemu viteškemu redu pridružil leta 1996, leta 2008 pa je postal prvi ameriški član, ki je opravil slovesne zaobljube. Leta 2009 je bil Dunlap izvoljen za petletni mandat kot član suverenega sveta reda. Vnovične volitve so sledile v letih 2014 in 2019.

Malteški viteški red je kot katoliški red podrejen Svetemu sedežu, obenem pa je politično ločen subjekt mednarodnega prava.

Začasni veliki mojster Luzzago je nepričakovano umrl 7. junija v starosti 71 let. Suvereni red je vodil od smrti velikega mojstra Giacoma della Torreja leta 2020. Luzzaga so slovesno pokopali minuli torek zjutraj v baziliki sv. Bonifacija in Aleksija na rimskem griču Aventin. Pogrebno slovesnost je vodil kardinal Tomasi, somaševala sta dekan kardinalskega zbora kardinal Giovanni Battista Re in prelat Malteškega reda Jean Laffite.

Malteški viteški red je kot katoliški red podrejen Svetemu sedežu, obenem pa je politično ločen subjekt mednarodnega prava. Ta status mu omogoča edinstven dostop na politični in diplomatski ravni ter posebno neodvisnost v sporih. Red trenutno vzdržuje diplomatske odnose s 110 državami. Malteški vitezi si že nekaj časa prizadevajo preoblikovati svoje strukture.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh