Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je veliki mojster malteških vitezov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 04. 2020 / 07:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2020 / 05:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je veliki mojster malteških vitezov

Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto je umrl malo po polnoči v eni od rimskih bolnišnic.

Foto: Vatican Media

S sedeža Malteškega viteškega reda v Rimu »z veliko bolečino« sporočajo, da je davi malo po polnoči v eni od rimskih bolnišnic umrl veliki mojster reda, Fra' Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto.

75-letni Dalla Torre je umrl po neozdravljivi bolezni, ki so jo zdravniki pri njem odkrili pred nekaj meseci, po navedbah spletnega portala Vatican News v izjavi za javnost pojasnjujejo člani malteškega viteškega reda. Njegovo zdravstveno stanje se je včeraj nenadoma močno poslabšalo.

Kot še sporočajo iz Rima, bo naloge velikega mojstra malteških vitezov do izvolitve novega vodje opravljal veliki poveljnik reda, Fra’ Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas.

Velika duhovnost in človeška toplina

Maltežani se Fra' Giacoma Dalla Torreja del Tempia di Sanguinetta spominjajo kot »človeka velike duhovnosti in človeške topline«. Pogosto se je tudi osebno zavzemal za pomoč potrebnim in je pomagal pri razdeljevanju obrokov brezdomcev na rimskih železniških postajah Termini in Tiburtina.

Dalla Torre je položaj 80. velikega mojstra malteškega viteškega reda prevzel maja 2018 po dolgotrajni in težki vodstveni krizi reda. Pred tem je obveznosti velikega mojstra začasno opravljal od aprila 2017. Njegov predhodnik, nekdanji veliki mojster Matthew Festing, je v začetku leta 2017 po nesoglasjih znotraj reda z vodilnega položaja odstopil na željo papeža Frančiška.

Notranje reforme

Od izvolitve se je Dalla Torre posebej posvečal notranjim reformam reda. Prizadeval si je za ohlapnejšo hierarhijo in večjo udeležbo žensk. Poleg tega je na uradnih slovesnostih odpravil bogoslužja starega latinskega obreda. Nnotranja nesoglasja v redu naj bi zanetilo ravno vprašanje glede oblike bogoslužij.

Dalla Torre se je rodil 9. decembra 1944 v Rimu. Član Malteškega viteškega reda je postal leta 1985, večne zaobljube je izrekel leta 1993. Na rimski univerzi je študiral krščansko arheologijo in umetnostno zgodovino. Predaval je klasično grščino na papeški univerzi Urbaniani, kjer je bil tudi glavni knjižničar in arhivar. Od leta 1994 je v malteškem viteškem redu opravljal različne vodilne funkcije. Po smrti velikega mojstra Andrewa Bertieja februarja 2008 je za krajši čas že opravljal naloge vodje reda, do izvolitve Matthewa Festinga za novega velikega mojstra.

Srečanje s papežem Frančiškom

Na srečanju v Vatikanu junija lani sta papež Frančišek in Dalla Torre razpravljala o krizi v Venezueli, pomoči prebivlacem Kolumbije in položaju na Bližnjem vzhodu. Po navedbah reda sta govorila tudi o aktualnih humanitarnih in diplomatskih ciljih ter prenovi reda.

Prav tako junija lani je veliki mojster Dalla Torre obiskal tudi Slovenijo.

Papežev sožalni telegram

Po navedbah Radia Vatikan je papež Frančišek ob smrti velikega mojstra začasnemu namestniku reda poslal sožalni telegram, v katerem celotnemu Suverenemu malteškemu viteškemu redu izreka iskreno sožalje. Sveti oče spominja, da je bil pokojni »goreč človek kulture in vere, neomajno zvest Kristusu in evangeliju«, poleg tega pa si je velikodušno prizadeval, da bi svojo službo opravljal v duhu služenja v dobro Cerkve ter se je s predanostjo posvečal najbolj trpečim. Papež Frančišek moli zanj in Božjo dobroto prosi večnega miru za njegovo dušo. Sorodnikom in vsem žalujočim pošilja tolažilen apostolski blagoslov.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh