Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Giacomo Dalla Torre je novi veliki mojster malteških vitezov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 05. 2018 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2018 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Giacomo Dalla Torre je novi veliki mojster malteških vitezov

Giacomo Dalla Torre je novi veliki mojster malteških vitezov

Do včerajšnjih volitev je red začasno vodil po odstopu Matthewa Festinga.

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto je bil včeraj izvoljen za 80. velikega mojstra Malteškega viteškega reda. Po izvolitvi je obljubil, da bo nadaljeval z reformo, ki so jo v redu začeli udejanjati lansko leto, ko je bil Dalla Torre imenovan za začasnega vodjo.



V slovesnem sprevodu po jutranjem bogoslužju so se 73-letni Dalla Torre in 53 drugih voditeljev malteških vitezov – vključno z dvema ženskama, prvič v zgodovini reda – odpravili proti sedežu reda v vili na rimskem griču Aventin, kjer so izvolili novega velikega mojstra. Volilci so svojo nalogo opravili v prvem poskusu. Novega velikega mojstra so izbrali med 12 vitezi, ki so se zaobljubili uboštvu, čistosti in pokorščini. Imeli so tudi možnost, da znova izvolijo začasnega vodjo, ki bi red nadziral naslednje leto dni. Po končanih volitvah je bil o izidu pisno obveščen tudi papež Frančišek.

Naloga Dalla Torreja v preteklem letu je bila vodenje revizije statuta malteških vitezov po več mesecih krize in zapletov, ki so se pojavili med člani reda. V začetku leta 2017 je Fra’ Matthew Festing odstopil s položaja velikega mojstra na zahtevo papeža Frančiška, ki je ustanovil komisijo za preiskavo okoliščin, v katerih je moral odstopiti veliki kancler reda, Albrecht Freiherr von Boeselager.

Festing ni bil pripravljen sodelovati v preiskavi in je trdil, da je bila odstavitev von Boeselagerja samostojno dejanje zunaj vatikanske pristojnosti, čeprav vitezi prisežejo tudi zvestobo papežu. Kljub temu, da je bil von Boeselager znova imenovan za velikega kanclerja, sta njegova odstavitev in papeževo posredovanje pritegnila pozornost javnosti k nesoglasjem znotraj reda, ki po svetu slovi predvsem po množičnih programih za medicinsko oskrbo ubogih, za človekoljubno pomoč po naravnih katastrofah ter pomoč migrantom in beguncem.

Giacomo Dalla Torre je bil rojen 9. decembra 1944 v Rimu, na tamkajšnji univerzi pa je študiral krščansko arheologijo in umetnostno zgodovino. Predaval je klasično grščino na papeški univerzi Urbaniani, kjer je bil tudi glavni knjižničar in arhivar. Član Malteškega viteškega reda je od leta 1985, slovesne zaobljube pa je opravil leta 1993. Funkcijo velikega mojstra bo opravljal do smrti, slovesno prisego pa je dal danes zjutraj v cerkvi sv. Marije na Aventinu v navzočnosti posebnega papeškega odposlanca nadškofa Angela Becciuja.

Vir: Catholic Herald / Kathpress
Foto: Wikimedia Commons

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh