Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maribor: slavnostna akademija ob 25-letnici Zavoda Antona Martina Slomška [FOTO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 10. 2022 / 09:13
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.10.2022 / 13:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maribor: slavnostna akademija ob 25-letnici Zavoda Antona Martina Slomška [FOTO]
Slavnostno akademijo so z bogatim kulturnim programom oplemenitili številni nastopajoči. FOTO: Jože Potrpin

Maribor: slavnostna akademija ob 25-letnici Zavoda Antona Martina Slomška [FOTO]

V Mariboru so sinoči s slavnostno akademijo obeležili 25. obletnico ustanovitve Zavoda Antona Martina Slomška in Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška (1997) ter 160. obletnico smrti blaženega škofa Slomška.

Ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk je v uvodnem nagovoru pozdravil vse goste, med katerimi so bili tudi nekateri slovenski škofje: mariborski nadškof in metropolit Alojzij Cvikl, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, postulator za Slomškovo kanonizacijo nadškof Marjan Turnšek, murskosoboški škof Peter Štumpf in upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek. Dr. Repolusk je nato zbrane povabil, naj se vsak pri sebi iskreno vprašajo, ali danes še premoremo tisto vero in zagnanost, kot ju je imel bl. Slomšek, in ali prepoznavamo pomen in izjemno pastoralno priložnost mariborskega zavoda za današnji čas in svet.

Ali danes še premoremo tisto vero in zagnanost, kot ju je imel bl. Slomšek?

Dr. Ivan Štuhec. FOTO: Jože Potrpin

Dr. Ivan Štuhec, rektor vikariata Zavoda Antona Martina Slomška, je v nagovoru spomnil na začetke zavoda: kljub številnim težavam je ustanova zaživela, z Božjo in Slomškovo pomočjo ter s pomočjo vseh, ki so želeli, da projekt uspe. Pred 25 leti, 1. septembra 1997, je pouk v zavodu začelo 133 dijakov in dijakinj, potem ko je pet in pol let pred tem, februarja 1992, iniciativni odbor staršev podal pobudo za ustanovitev škofijske gimnazije v Mariboru.

Gojenci zavoda so pripravili bogat kulturni program. FOTO: Jože Potrpin

Rezultati četrtstoletnega dela zavoda so danes vidni, čeprav je vzgojno in izobraževalno delo težko meriti.

Zaposleni so imeli pred očmi vedoželjno in radoživo mladino, ki je z otroškimi očmi spremljala tedanje družbene premike, in te priložnosti niso smeli in niso želeli zamuditi. Rezultati njihovega četrtstoletnega dela so danes vidni, tako dr. Štuhec, čeprav je vzgojno in izobraževalno delo težko meriti. Nekdanji dijaki so zdaj že mladi raziskovalci in profesorji na vzgojnih ustanovah, prevzemajo odgovorna mesta na vseh področjih družbenega in cerkvenega življenja. V zavodu so se »rodili« štirje duhovniki, dve redovnici, nekaj jih še na poti k posvečenemu življenju.

Doživet nastop. FOTO: Jože Potrpin

Kljub očitkom, da se na škofijski samo moli in da bodo vsi župniki in nune, in hvala Bogu nekaj jih je res, je zavod zapustilo tudi nekaj gimnazijskih parov.

Kljub očitkom, »da se na škofijski samo moli in da bodo vsi župniki in nune, in hvala Bogu nekaj jih je res«, pa je zavod zapustilo tudi nekaj gimnazijskih parov, ki so si ustvarili družine in katerih otroci so danes že gojenci zavoda.

Gostje so napolnili dvorano Zavoda Antona Martina Slomška. FOTO: Jože Potrpin

Pedagoški poklic ni služba, ampak poklicanost in poslanstvo.

Po besedah dr. Štuheca je bil cilj in namen ustanoviteljev ustvariti medgeneracijski center od jasli do doma za starejše, kjer imata prenos medčloveških vrednot in spoštovanje osrednje mesto. Doma za starejše zaradi številnih težav žal niso uspeli priklicati v življenje, dr. Štuhec pa se je vsem dobrotnikom zahvalil za pomoč pri urejanju lastništva prostorov gimnazije ter predvsem vsem učiteljem in vzgojiteljem. Poudaril je, da pedagoški poklic ni služba, ampak poklicanost in poslanstvo, ali kakor pravi bl. Slomšek: »Učiteljski stan je težaven stan. Kdor ga prav spozna, njegovo ceno visoko spoštuje.«

Slavnostne akademije so se udeležili tudi nekateri slovenski škofje. FOTO: Jože Potrpin

Poleg dr. Štuheca so goste nagovorili še mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore ter vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, slavnostno akademijo pa so z bogatim kulturnim programom oplemenitili tudi številni nastopajoči.

Kupi v trgovini

Anton Martin Slomšek (1800-1862)
Svetniki
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh