Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rešitev zavoda je Slomškov čudež!

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 13. 11. 2018 / 08:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2018 / 08:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rešitev zavoda je Slomškov čudež!

Rešitev zavoda je Slomškov čudež!

Ivan Šuhec o Zavodu A. M. Slomška.
Prizadevanja za prihodnost Zavoda A. M. Slomška na Vrbanski v Mariboru rojevajo sadove. Eden izmed sklepov septembrske seje Slovenske škofovske konference se je glasil: »Zbiranje sredstev za odkup kompleksa Vrbanska – prostorov Zavoda Antona Martina Slomška: Škofje so dr. Ivanu Štuhecu podelili dovoljenje za obiske vseh slovenskih župnij, v okviru katerih jim bo izročil zloženke, plakate ter jih povabil k donaciji za Zavod. V ta namen se bo z župniki dogovoril za nabirko, s katero bo zbiral sredstva za odkup omenjenega zavoda.« O širšem ozadju tega sklepa SŠK smo se za Družino pogovarjali z dr. Ivanom Štuhecem.

Foto: Tatjana Splichal

Zakaj je sploh potrebno odkupiti zavod, ki ga je mariborska škofija z darovi vernikov začela graditi pred 80 leti in je bil po mučnem denacionalizacijskem postopku mariborski krajevni Cerkvi vrnjen leta 2006?

Problem stečaja mariborske nadškofije, ki je povezan s propadom obeh Zvonov, je zavod »zadel« skozi dogovor nadškofije z bankami upnicami in drugimi upniki, da bo del dolga povrnila tako, da proda vse svoje premoženje. V tej zgodbi se je tako znašla tudi stavba na Vrbanski, čeprav s hipoteko nanjo ni bilo zavarovano nobeno prejšnje posojilo; hipoteka se je zgodila šele potem, ko so banke ugotovile, da mariborska nadškofija posojil ne bo mogla vrniti drugače kakor delno s svojim premoženjem. V bistvo smo kolateralna škoda zgodbe, povezane z Zvonovi.

Kaj je v ozadju Damoklejevega meča razlastninjenja, ki že nekaj let visi nad zavodom?

V ozadju stečajev obeh Zvonov je politična odločitev! To ni teza Ivana Štuheca, to je teza, ki jo je v nadaljevanki v Večeru objavil novinar Vasja Jager, kjer je jasno povedal, da je bila državna Nova Ljubljanska banka tista, ki ni bila pripravljena sprejeti sanacijskega načrta, po katerem bi lahko Zvonovi do leta 2015 povrnili bankam večino najetih posojil. Cela zgodba je definitivno politična zgodba globoke države.


Za obisk sodelavcev Zavoda A. M. Slomška v župniji pokličite na telefonsko številko 041 376 060 ali pišite na E-naslov: dar@z-ams.si

Donacijo lahko nakažete na račun Zavod Antona Martina Slomška, Vrbanska c. 30, 2000 Maribor; TRR: 0451 5000 3153 493 (Nova KBM); namen: pomoč za odkup stavbe.

Celoten pogovor si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh