Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mariborski župani 1850–1941

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 15. 03. 2021 / 12:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2021 / 13:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mariborski župani 1850–1941

Mariborski župani 1850–1941

Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča je v zbirki Acta historica sloveniae izdal knjigi Mariborski župani 1850–1941 in Stoletje hidroelektrarn na reki Dravi.

Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča je v zbirki Acta historica sloveniae izdal knjigi Mariborski župani 1850–1941 in Stoletje hidroelektrarn na reki Dravi.



Maribor čez reko Dravo


Mariborski župani 1850–1941: Snovalci sodobnega mesta ob Dravi

Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča je v zbirki Acta historica sloveniae izdal knjigo Mariborski župani 1850–1941. Snovalci sodobnega mesta ob Dravi (492 strani), ki so jo s svojimi prispevki sestavili ugledni mariborski zgodovinarji.

Spomin na mariborske župane je bil, predvsem v obdobju, ki ga zajema knjiga, pomanjkljiv in zato časovni okvir med leti 1850 in 1941 ni izbran naključno. V času avstrijske ustavne dobe so se v letu 1850 oblikovale občine in lokalne samouprave, ki so v marsičem podlaga današnji ureditvi.

Tudi funkcija župana je bila tedaj začrtana na novo in zamišljena tako, da v veliko pogledih velja še danes. Knjiga se konča z letom 1941, z nemško okupacijo in posledično izgubo istovetnosti mesta, ki jo je Maribor znova pridobil v desetletjih po vojni.



Od Reiserja do Lipolda

Prvi je prikazan Othmar Reiser, župan v obdobju 1850 –1861, pa slovenski župani med obema vojnama, Josip Leskovar, Viktor Grčar, Alojzij Juvan in Franjo Lipold.

Z imeni posameznih županov so povezane nekatere zgodovinske prelomnice in najpomembnejši gradbeni in infrastrukturni dosežki. Vsi so stremeli k temu, da bi bili med vidnimi snovalci mesta in želeli so, da bi za njimi ostale reprezentativne mestne, šolske in gledališke stavbe, javna razsvetljava, inovativni mostovi, pa tudi npr. mestne klavnice ali javni prevoz.

Nekaterih županov iz preteklosti javnost ne pozna in prav zato je ta knjiga še toliko bolj pomembna.


Alojzij Juvan je bil mariborski župan pred drugo svetovno vojno.


Stoletje hidroelektrarn na reki Dravi

Znanstvenoraziskovalni inštitut dr. Franca Kovačiča je v zbirki Studia historica slovenica izdal knjigo mladega zgodovinarja Gregorja Novaka Stoletje hidroelektrarn na reki Dravi.

Zgodovina dravskih elektrarn med Dravogradom in Mariborom sovpada z visokim jubilejem hidroelektrarne Fala, ki je leta 2018 praznovala stoto obletnico delovanja, obenem pa obeležuje 100. obletnico začetka distribucije električne energije v mestu Maribor (leta 1920).



Delo je več kot le zgodovinski opis prve velike elektrarne na Slovenskem, saj obravnava razvoj vseh šestih hidroelektrarn med Dravogradom in Mariborom skozi 20. stoletje, kot tudi njihov pomen za gospodarski in družbeni razvoj širšega območja.

Knjiga nudi globok vpogled v razvoj elektrifikacije na širšem področju Maribora, ki se ne ustavi pri suhoparnem nizanju dejstev iz gospodarske zgodovine, ampak jo preseže z vključitvijo političnega in socialnega vpliva na razvoj celotne regije.


Knjige Znanstvenoraziskovalnega inštituta dr. Franca Kovačiča prodaja Založba Pivec iz Maribora.


Hidroelektrarna mariborski otok

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh