Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija iz Filerma pri klarisah v Nazarjah

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 17. 12. 2023 / 17:29
Oznake: Dogodek, Maša, Molitev, Vera
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2023 / 18:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija iz Filerma pri klarisah v Nazarjah
Malteški vitezi ob "slovenski ikoni" bl. Device Marije iz Filerma. FOTO: Franci Bukovnik

Marija iz Filerma pri klarisah v Nazarjah

Čudodelna ikona Device Marije iz Filerma (slovenska različica) je v nedeljo, 17. decembra, zjutraj »zapustila« župnijsko cerkev sv. Jurija v Mozirju in se v hladnem, a kristalno jasnem jutru, »povzpela« v s soncem obsijani samostan Brezmadežne sester klaris v Nazarjah.

Že sama narava okrog reke Savinje, ki je 4. avgusta tako močno prizadela ljudi in kraje okrog svojega toka, med njimi tudi prebivalce župnije Nazarje (vzdolž struge so še močno vidne sledi opustošenja), v nižini slana in zmrzal, vrhovi gora pa pokriti s snegom, je napovedovala lep in duhovno močan dogodek na tretjo adventno nedeljo.

P. dr. Andraž Arko je zbrane vernike spodbudil, naj v adventu "izravnajo pot Gospodu". FOTO: Jožef Pavlič

K temu je največ prispevala maša v kapeli sester klaris, ki jo je daroval župnik p. dr. Andraž Arko, njegove jasne in odločne, obenem pa spodbudne besede, nebeško lepo petje sester klaris, navzočnost »slovenske ikone« bl. Device iz Filerma, pa tudi treh članov Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (podpredsednika Christopha Steidla Porente, Jožefa Ciraja in Jožefa Pavliča) ter dveh članov Malteške pomoči Slovenija (poveljnika Francija Bukovnika in člana Roberta Ferjana). 

Srebrokovač in zlatar Christoph Steidl Porenta, podpredsednik SA SMVR, pripoveduje, kako je izdelal okvir za "slovensko ikono" bl. Device Marije iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič

Srebrokovač in zlatar Christoph Steidl Porenta je ob koncu maše povedal, kako je slikarka Maša Bersan Mašuk kar trikrat upodobila (napisala) Devico Marijo iz Filerma na več kot 900 let starem hrastovem lesu, da se ji je zares posrečila, sam pa ji je dodal okvir, v katerem je okrog 1600 biserov.

Ikono je 8. novembra letos blagoslovil sam papež Frančišek in spremlja slovenske malteške viteze in člane Malteške pomoči Slovenija pri vseh velikih bogoslužnih slovesnostih. Tokrat se je skupaj z njimi najprej »namenila« k sestram klarisam, nato pa bo do konca tedna »gostovala« v bližnji župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja. Namen njenega obiska na obeh krajih in romanja po poplavljenih župnijah je na začetku maše pojasnil Jožef Ciraj. P. Andraž je v govoru med mašo navzoče povabil, naj v svojih srcih »pripravijo pot Gospodu«, se veselijo praznika Jezusovega rojstva in to veselje prinašajo drugim.

Malteške viteze in člana Malteške pomoči Slovenije je pred mašo pozdravila predstojnica samostana opatinja s. M. Katarina Ambrož, po maši pa jim v duhovno poglobljenem pogovoru tudi zaželela uspešno delo pri pomoči ljudem v življenjskih stiskah in nadlogah. Da bo to delo blagoslovljeno od Boga, jim je obljubila molitev sester klaris, gostje v samostanu klaris pa tudi svojo molitev zanje in nove redovne – sestrske – poklice.

Malteški vitezi ob "slovenski ikoni" bl. Device Marije iz Filerma. FOTO: Franci Bukovnik

Tako malteški vitezi, kot člana Malteške pomoči Slovenije, so se ob vožnji domov počutili v »malih nebesih«. Videli so, predvsem pa občutili, kako lepo je in tudi pomembno, da so »bratje in sestre«, kot so se počutili danes, združeni v duhu in resnici po velikem preroku Izaiju in Janezu Krstniku napovedanem Mesiju. Zveličarju sveta in Rešeniku potrtih src. Tokrat predvsem tistih, ki so jih tako močno prizadele avgustovske katastrofalne poplave. 

S slikarjem Jožetom Krambergerjem (prvi z desne), ki je za kapelo naslikal sliki blaženih škofa Antona Martina Slomška in Lojzeta Grozdeta, ter poveljnikom Malteške pomoči Slovenija Francijem Bukovnikom (prvi z leve). FOTO: Arhiv Družine

Najhujše pa so tiste v človekovi notranjosti, ko je v adventu v njem vse prej kot veselje nad Jezuščkovim rojstvom, o čemer je govoril p. Andraž. Če tega ni, je po novem letu vse pusto in prazno, namesto polnost duha (Duha) in tudi srca. 

Združeni v skupni prošnji: Blažena Devica Marija iz Filerma, prosi za nas! Še posebej za prizadete v poplavah. FOTO: Jožef Pavlič

Da bi bilo slednje, lahko veliko pomaga in pri Bogu izprosi »Romarica« iz Filerma, ki jo je po izročilu naslikal sam evangelist Luka. Devica Marija sama. Posebej se ji priporočajmo v teh svetih dneh! In velik Bog lonaj sestram klarisam v Nazarjah za duhovno obdaritev, poživitev in tudi gostoljubje!

Nalaganje
Nazaj na vrh