Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Razstava jaslic v Trebnjem [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 17. 12. 2023 / 14:32
Oznake: Božič, Vera, Jaslice
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.12.2023 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Razstava jaslic v Trebnjem [FOTO]
Razstavo je v soboto, 16. decembra, obiskalo veliko faranov, od najmlajših do najstarejših. FOTO: Jože Potrpin

Razstava jaslic v Trebnjem [FOTO]

Po približno petnajstih letih, predtem je tudi petnajst let Društvo Ragle vsako leto postavljalo razstave jaslic – raznih avtorjev, ustanov, tematik, materiala – v Baragovi galeriji, so v župniji Trebnje-Šentlovrenc na Dolenjskem, sklenili, da v počastitev 800. obletnice prvih jaslic sv. Frančiška Asiškega v krogu svojih sobratov in vaščanov znova postavijo razstavo jaslic.

Vse farane, še posebej kmečke žene – Tavžentrože, klekljarce – Žnurce, veroučence in mladino, so povabili, da prinesejo jaslice iz svojih domov, zbirk in shramb. Za razstavo samo dva dni sredi adventnega časa, nato jaslice odnesejo nazaj domov, saj je njihovo pravo mesto od božiča do svečnice v domači hiši. 

FOTO: Jože Potrpin 

Pobudnik in duša vsega je bila šolska sestra Angelina Špindler, njeni sodelavci pa Tadej Strniša, Cvetka Lah, Pavle Rot, Tomaž Lavrih in drugi. Lastniki in izdelovalci so Kulturni dom v Trebnjem napolnili s kar 165 eksponati, originali, kopijami, unikati. 

Razstavo je v soboto, 16. decembra, po maši ob nastopu mladih glasbenikov Eve in Urbana in številni udeležbi faranov, od najmlajših do najstarejših, odprl in blagoslovil župnik Jože Pibernik.

Razstavo je odprl in blagoslovil župnik Jože Pibernik. FOTO: Jože Potrpin 

Med razstavljenimi izstopajo najprej jaslice s častitljivo starostjo: kip voščenega Jezuščka v skrinjici iz prve polovice 19. stoletja, delo neznane redovnice, shranjeno pa v župnijski cerkvi v Trebnjem; jaslice iz kaširanega papirja s konca 19. stoletja; litografija jaslic iz leta 1900; stare župnijske jaslice v Šentlovrencu iz leta 1906; papirnate jaslice iz leta 1930; Slovenčeve jaslice avtorja Franca Goršeta iz leta 1942. Znana imena jasličarjev: p. Wolgang Kogler, Viktor Konjedic, Ana Korenč, Tomaž in Katarina Lavrih. Dragocene so jaslice izdelovalca iz Trebnjega Petra Tudija. Pa iz misijonov, Argentine, Nemčije, Kenije in Rusije. 

Mladinska skupina in veroučenci iz Trebnjega so pod vodstvom katehistinje s. Mirjam Černigoj izdelali angelčke, veroučenci iz Šentlovrenca jaslice. Tudi posamezno so prinesli otroci svoje lepo izdelane jaslice. Obiskovalcu so končno na voljo iz najrazličnejših materialov, od klekljanih, kvačkanih, iz lesa, gline, papirja, rafije, volne, kovinske niti, porcelana do umetnega kamna, vezane plošče, čebeljega voska, ladijskega poda, slikane na platno itd. Opremljene z osnovnimi podatki in dekorirane z zelenjem. 

Jaslice iz gline. FOTO: Jože Potrpin 

V parku pred župniščem pa je v kulisni štalici, ki jo je izdelal in postavil Štefan Železnik, sveta družina v naravni velikosti pomenljivo upodobljena iz suhe vinske trte iz štirih vinogradov, delo z veliko truda in iznajdljivosti zakoncev Cvetke in Rajka Laha z Gradišča pri Trebnjem. Središče Trebnjega krasijo še lesene jaslice v naravni velikosti Vlada Cencla, ustvarjene z motorno žago.

S. Angelina, tudi nekdanja uslužbenka Družine, je za Družino dejala: »Vsem župljanom, sodelavcem, ustvarjalcem najlepša hvala! Rada imam praznike. Eni prinašajo navdušenje, zaupanje, zmagoslavje. Božič prinaša mir in lepoto. Božična skrivnost me popelje v temelj naše vere, v Kristusovo božječloveškost: Bog, ki je v svoji mogočnosti in neskončnosti nase vzel krhko, ubogo in umrljivo naravo. Rodila se je luč, ki se prižge v vsakem človeku kot vir božjega sinovstva. Bog postane človek zato, da bi mi imeli božje življenje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh