Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vatikan: razstava »100 jaslic« znova s slovenskimi jasličarji

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 12. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2023 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vatikan: razstava »100 jaslic« znova s slovenskimi jasličarji
Prekmurske jaslice so narejene iz koruznega ličja in vrbovih šib. FOTO: zajem zaslona/RTVSlo

Vatikan: razstava »100 jaslic« znova s slovenskimi jasličarji

Med Berninijevim stebriščem na vatikanskem Trgu sv. Petra na letošnji praznik Brezmadežne slovesno odpirajo zdaj že tradicionalno razstavo »100 jaslic v Vatikanu«, na kateri med razstavljalci iz 22 držav znova sodelujejo tudi slovenski jasličarji: tokrat so na ogled jaslice iz Male Polane, Spuhlje pri Ptuju in Dobrove pri Celju.

V Vatikanu bo na ogled več kot 120 jaslic z vsega sveta. Letošnja razstava je posebej posvečena 800. obletnici postavitve prvih jaslic, ki so nastale v italijanskem Grecciu na pobudo sv. Frančiška Asiškega.

Prekmurske jaslice. FOTO: FB/Občina Velika Polana

Vrbove šibe, koruzno ličje, les in testo

Zadruga Pomelaj iz Male Polane, ki deluje kot zaposlitveni center in zaposluje deset invalidnih oseb, v Vatikanu predstavlja edinstvene jaslice iz naravnih materialov iz domačega okolja, kot so vrbove šibe in koruzno ličje, kar njihovi postavitvi dodaja poseben območni čar, kot so zapisali v predstavitvi svojih izdelkov. S kombinacijo rokodelske spretnosti in naravnih materialov so ustvarili unikatne jaslice, široke 55, visoke 82 in globoke 48 centimetrov. Njihove jaslice so plod trdega dela, predanosti in ljubezni do rokodelstva.

Ptujske jaslice so izdelane iz lipovega lesa. FOTO: zajem zaslona/RTVSlo

Peter Gojkovič iz Spuhlje pri Ptuju na vatikanski razstavi sodeluje z lesenimi jaslicami. Kot je zapisal v predstavitvi svojega izdelka, se z rezbarstvom ukvarja že dvajset let, jaslice iz lipovega lesa, ki so na ogled v Vatikanu, pa je izdeloval približno leto dni. Zaradi prostorske omejitve so razstavljene le osnovne figure Marije, Jožefa in deteta Jezusa.

Celjske jaslice so narejene iz testa. FOTO: zajem zaslona/RTVSlo

Barbara Dimec iz Dobrove pri Celju na razstavi »100 jaslic v Vatikanu« sodeluje z izdelkom iz slanega testa v obliki reliefa v premeru okoli 27 centimetrov.

»Trije razstavljalci iz Slovenije so uspeh«

Kot so sporočili s slovenskega veleposlaništva pri Svetem sedežu, so si prizadevali za prijavo več razstavljalcev iz Slovenije, posebej ob dejstvu, da letos obhajamo 800. obletnico postavitve prvih jaslic, vendar zaradi prostorskih omejitev prireditelja razstave, vatikanskega Dikasterija za evangelizacijo, žal niso uspeli zagotoviti mesta vsem jasličarjem. Kljub temu menijo, da tudi trije razstavljalci iz Slovenije ob skupnem številu sodelujočih pomenijo uspeh.

Pri odprtju razstave tudi Frančiškovi bratje

Današnjega odprtja razstave med Berninijevim stebriščem ob 16. uri se bodo po navedbah spletnega portala Vatican News udeležili tudi predstavniki frančiškanskega reda in mesta Greccio: v Vatikanu pričakujejo p. Massima Fusarellija, vrhovnega predstojnika Reda manjših bratov, in župana mesta Greccio, Emiliana Fabija. Za glasbeno popestritev bosta poskrbela otroški pevski zbor iz osnovne šole v Grecciu in pihalna godba vatikanske žandarmerije, navzoča pa bosta tudi italijanski veleposlanik pri Svetem sedežu Francesco Di Nitto in prefekt Dikasterija za evangelizacijo nadškof Rino Fisichella.

Po podatkih omenjenega dikasterija se je za 6. razstavo jaslic v Vatikanu prijavilo več kot 300 umetnikov iz vsega sveta. Po končnem izboru bo med 8. decembrom in 7. januarjem na ogled nekaj več kot 120 jaslic. Razstava je tudi del pobud za pripravo na jubilejno sveto leto 2025.

Lansko leto se je v Vatikanu predstavila priznana jasličarka Anka Trpin iz Ljubljane-Podutik z jaslicami v glini. FOTO: Jože Potrpin

Zanimive jaslice

Tudi letos bo mogoče občudovati nekaj posebej zanimivih umetniških del: med drugim jaslice iz vijakov, jaslice, izrezljane iz lesa v obliki značilne naprave za pripravo kavnih napitkov, in dela iz znanih zbirk, kot so jaslice iz torinske stolnice ali jaslice iz muzeja družine Ulma na Poljskem. Razstavljene so tudi jaslice, ki so jih izdelale šole, zaporniki in različne organizacije.

Poleg slovenskih so letošnje jaslice prispevali še razstavljalci iz Nemčije, Avstrije, Italije, Španije, San Marina, Ukrajine, Estonije in Rusije, s Hrvaške, Irske, Poljske, Češke, Slovaške in Madžarske, iz Združenih držav Amerike, Kolumbije, Venezuele, Gvatemale in Paragvaja ter s Tajvana in Filipinov.

Brezplačen ogled

Jaslice so na ogled od petka, 8. decembra 2023, do nedelje, 7. januarja 2024, vsak dan od 10.00 do 19.30 med levim Berninijevim stebriščem na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Vstop je brezplačen in mogoč do 15 minut pred zaprtjem. Razstava se 25. in 31. decembra 2023 zapre ob 17. uri.

Nalaganje
Nazaj na vrh