Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prva razstava jaslic v samostanu Stična [FOTO]

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 03. 12. 2023 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.12.2023 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prva razstava jaslic v samostanu Stična [FOTO]
FOTO: Jože Potrpin

Prva razstava jaslic v samostanu Stična [FOTO]

Samostan Stična od sobote, 2. decembra, že zaznamujejo jaslice, ikona božiča, razstavljene na devetnajstih okenskih policah križnega hodnika. V žaru skrivnostne svetlobe, pod oboki tihote in molitve menihov.

Danes, v nedeljo, 3. decembra, po 15. uri nekatere jaslice že potujejo na druge razstave. Prvič je razstavo v sodelovanju s cistercijanskim samostanom Stična, Čebelarskim društvom Stična in Zvezo kulturnih društev Ivančna Gorica pripravilo Turistično društvo Stična.

Skupaj z nedeljskimi dogodki, Ambroževo mašo, adventnim sejmom in koncertom glasbenice Eve Kovačič (v kulturnem domu) so prireditev naslovili »Advent v Stični«. Na začetku odprtja razstave je zbrane, med njimi je bil tudi opat Maksimilijan File, nagovoril predsednik TD David Mrvar. Povezovalka programa Petra Peunik Okorn je na kratko predstavila vsebino in pomen novega cerkvenega leta, adventnega časa, božiča, zgodovino jaslic. V spremljevalnem delu so nastopile sestre Kovačič z dvema adventnima pesmima in Lejla Mohar na kitari.

Na ogled je okrog petdeset jaslic, skorajda iz vse Slovenije. Veliko iz Stične in okolice. Do njih so našli pot prek družbenih omrežij, Društva ljubiteljev jaslic Slovenije in osebnih stikov. Iz najrazličnejših materialov so na ogled: lesene, papirnate, glinene, iz volne, lego kock ... Med razstavljavci najdemo znana imena, p. Wolganga Koglerja, Viktorja Plestenjaka, Ano Korenč, Konrada Trilerja, Ano Češarek, Marijana Vodnika, Tomaža Lavriha, Danijela Bezega, Janez Jarca, Stanko Hrovatin, Alenko Kandolf. Prostor je pod spomeniškim varstvom in zato so temu primerno osvetljene.

Turistično društva Stična odlično sodeluje s samostanom. Opat p. File je član upravnega odbora. Samostan sicer nudi tudi izjemno kuliso in okolje za različne dogodke. V njem se med drugim nahaja tudi Muzej krščanstva na Slovenskem, župnija Stična pa se bo ob božiču zopet predstavila z markantnimi, tematskimi jaslicami.

Nalaganje
Nazaj na vrh