Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

15. razstava jaslic v Veržeju vabi k ogledu

Karlo Smodiš
Za vas piše:
Karlo Smodiš
Objava: 11. 12. 2023 / 09:37
Oznake: Dogodek, Jaslice
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 12:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
15. razstava jaslic v Veržeju vabi k ogledu
Razstavo jaslic je blagoslovil salezijanski inšpektor Marko Košnik. FOTO: Karlo Smodiš

15. razstava jaslic v Veržeju vabi k ogledu

V Rokodelskem centru DUO Veržej so na praznik Brezmadežne blagoslovili in odprli že 15. razstavo jaslic. Z odprtjem se začnejo tudi dogodki v sklopu Božične vasi. Tako je bilo dan zatem tudi odprtje Božične vasi v vasi Banovci, kjer so na ogled jaslice, postavljene ob domačijah.

Letos je v Rokodelskem centru DUO na ogled 18 jaslic rokodelcev iz Slovenije, 11 jaslic otrok iz okoliških vrtcev in osnovnih šol ter 11 jaslic osrednjega razstavljavca, mojstra Perice Novosela s Hrvaške.

Osrednji razstavljavec Perica Novosel. FOTO: Karlo Smodiš

Kot je Perica Novosel povedal za Družino, jaslice izdeluje že od svojega sedmega leta, pred nekaj leti pa je svoje spretnosti predstavil in začel javno razstavljati v muzejih, kulturnih domovih in prostorih društev zagrebške županije in hrvaškega Zagorja. Aktiven je tudi kot predsednik Društva prijateljev hrvaških božičnih jaslic. Prav tako že tretje leto zapored svoje jaslice razstavlja na svetovni razstavi jaslic v Vatikanu. V svoji zbirki ima več kot 70 različnih jaslic in, kot je dejal, vsako leto naredi nove.

»Po starem izročilu imajo jaslice svoje častno mesto v kotu za mizo pod križem. Jaslice so središče božičnega razpoloženja. Ob njih se družina vso božično dobo zbira, ob njih moli in poje. Malokdaj je v družini toliko odkrite prisrčnosti kot na sveti večer ob jaslicah. Še posebej občutimo, kaj smo kot družina, in kako bridko je, če niso zbrani vsi domači. Čustvo in razpoloženje vernega slovenskega človeka ob jaslicah se izraža tudi v čudovitih božičnih pesmih, ki so v različnih krajih različne.«

FOTO: Karlo Smodiš

V kratkem programu odprtja, ki ga je pripravila in vodila Iris Balažič, vodja Rokodelskega centra DUO, so obiskovalci lahko prisluhnili nekaterim mislim o jaslicah ter božičnim pesmim, ki jih je interpretirala Manica Sušec.

Navzoče sta pozdravila direktor Zavoda Marianum Veržej Blaž Cuderman, ki je predstavil novo številko biltena DOM, in župan Občine Veržej Drago Legen, ki je vse navzoče povabil tudi na druge dogodke, ki potekajo v okviru Božične Prlekije.

FOTO: Karlo Smodiš

Razstavo jaslic je blagoslovil salezijanski inšpektor Marko Košnik. V nagovoru je povabil, naj nas ne preslepi blišč veselega decembra. To je čas pričakovanja, adventni čas. Trenutna zadovoljstva nam ne bodo dala smisla. Jaslice so simbol pričakovanja, rojstva in novega življenja. Ob njih se spominjamo izrednega dogodka, rojstva Odrešenika, ki nam osmišlja življenje. Ob jaslicah imamo priložnost, da se ustavimo in poglobimo medsebojne odnose.

Razstava bo odprta do 12. januarja prihodnje leto. Ogledati si jo je mogoče vsak delavnik med 9. in 15. uro, v soboto med 9. in 12. uro. Ob nedeljah in praznikih je zaprto.

Kupi v trgovini

Zvezdice za jaslice (26007)
49,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh