Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija iz Filerma v Črni na Koroškem: »Dotaknila si se našega srca, naj se še mi tvojega!«

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 15. 01. 2024 / 11:50
Oznake: Maša, Nesreča
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2024 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija iz Filerma v Črni na Koroškem: »Dotaknila si se našega srca, naj se še mi tvojega!«
Župnik Jožef Lipovšek, županja Romana Lesjak, malteški vitezi, dr. Marta Ciraj in domači izredni delivec obhajila ob ikoni Marije iz Filerma. FOTO: Simon Purger

Marija iz Filerma v Črni na Koroškem: »Dotaknila si se našega srca, naj se še mi tvojega!«

Milostna podoba Marije iz Filerma je v nedeljo, 14. januarja dopoldne, s Polzele »priromala« v župnijsko cerkev sv. Ožbalta v Črno na Koroškem. V občino in župnijo, ki je utrpela veliko škodo ob zadnjih katastrofalnih poplavah 4. avgusta lani.

Sledove teh poplav so videli tudi štirje malteški vitezi (podpredsednik SA SMVR Christoph Steidl Porenta, hospitalier primarij dr. Matija Cevc, Jožef Ciraj in Jožef Pavlič), ki so jo skupaj z župnikom Jožefom Lipovškom pred mašo ob 9.30 uri pospremili v župnijsko cerkev.

Lepa notranjščina župnijske cerkve v Črni na Koroškem. FOTO: Jožef Pavlič 

Namen romanja ikone Marije iz Filerma je predstavil Jožef Ciraj, župnik Lipovšek je v izjemno lepem govoru povabil vernike Črne, naj se v tednu, ko bo pri njih, zatekajo k njej v molitvi in priprošnji, izdelovalec okvirja za ikono Steidl Porenta je ob koncu maše povedal, kako ga je izdeloval. Pred tem je zbrane pozdravila županja Črne Romana Lesjak, Slovenka leta 2023, ki je po maši malteškim vitezom pokazala muzej olimpijcev iz Črne in se krajše srečala z njimi. 

V Črni na Koroškem je Marijo iz Filerma pričakala prava zimska pravljica; bilo je mrzlo, da je škripalo pod čevlji. FOTO: Jožef Pavlič

Gostje so iz Črne odšli z najlepšimi vtisi, pa tudi z bolečino v srcu, ko so med vožnjo vanjo in iz nje videli, kako hudo se je znesla podivjana reka Meža nad prebivalci ozke doline, hkrati pa v upanju, da bodo zmogli najti pot tudi iz te katastrofe, ko so že prestali toliko hudega. Doživeli res »črne« dneve in noči. V zelo mrzli zimi jim želijo, da bi tudi lepše – »bele« dneve. Tudi ob milostni podobi Marije iz Filerma; da bi »Marija Romarica«, kot že prej Marija Pomagaj, ogrela njihova srca in jih potolažila v upanju na lepše dneve brez katastrof. To upanje je izrazila tudi županja Romana Lesjak.

Črnjani ob slovenski ikoni Device Marije iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič

Župnik Jožef Lipovšek je v svojem govoru (med njim je večkrat prijel v roke in pokazal župljanom fotografijo, kako je papež Frančišek z dotikom desnice blagoslovil »slovensko« ikono Marije iz Filerma) najprej izrazil veliko veselje, da je v »našo skromno župnijo« prišla Marija iz Filerma v podobi ikone. Poudaril je: »Njeno veliko srce bije za nas. To je milostni trenutek za našo župnijo, duhovne vaje. Ti si naša Mati,« jo je pozdravil. »Priprošnjica, Tolažnica, Kraljica miru.«

Župnik Jožef Lipovšek je med govorom večkrat pokazal fotografijo, kako papež Frančišek blagoslavlja slovensko ikono Device Marije iz Filerma. FOTO: Jožef Pavlič

»Vemo, da si bila z nami v poplavah,« je obudil spomin na tisto noč in dan, ko je sicer pohlevna reka Meža brzela skozi Črno, poplavljala, grozila, da bo vse uničila. »Tisto strašno noč, ko je voda drvela mimo cerkve in hiš, sem šel ven z Jezusom in molil: 'Jezus, reši nas te vode, da bi se lahko vrnili v naše domove, v svoje življenje' …«

Županja Črne Romana Lesjak ter zakonca Mojca in Simon Purger ob ikoni Marije iz Filerma. Mojca Purger, urednica spletne strani Družine, izvira prav iz Črne na Koroškem. FOTO: Jožef Pavlič

Župnik Lipovšek je povedal, da je obisk Marije iz Filerma tudi »priložnost za rast v veri, posvetitev tvojemu milostnemu srcu. Tvoja roka se nas je vseh dotaknila. Ostani z nami,« je zaželel. Potem, ko je izrazil prepričanje: »Dotaknila sem se tvojega srca, ti si se dotaknila mene, ti si naša radost, ti nas varuj pred nadaljnjimi poplavami,« je dejal, da upa, da se »bomo tudi mi dotaknili Tebe«.

To upanje je zbudilo tudi prihajanje vernih Črnjanov po maši k ikoni Marije iz Filerma, kjer so prejeli tudi spominsko podobico in zgibanko z opisom ikone.

Župnijska cerkev sv. Ožbalta v Črni na Koroškem. FOTO: Jožef Pavlič

Županja Črne Romana Lesjak je naprej obudila spomin na romanje z ikono k papežu Frančišku, se zahvalila članom SA SMVR in Malteške pomoči Slovenija za hitro posredovanje po poplavah, predvsem pa izrazila upanje, da se kaj takšnega, kot se je zgodilo v Črni 4. avgusta 2023, ne bo več ponovilo.

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak obuja spomin na romanje z ikono Marije iz Filerma v Rim. FOTO: Jožef Pavlič

Med mašo je zelo lepo pel domači mešani cerkveni pevski zbor, žal pa se je je udeležilo malo ljudi. Človek bi ob tem lahko dobil vtis, da velika stiska lahko ljudi odvrne od Boga, namesto da bi mu jih približala. Upajmo, da bo Marija iz Filerma koga vnovič pripeljala v cerkev, mu pomagala k vrnitvi vanjo in utrditvi v veri in novemu življenju. Tako je bilo mogoče tudi razumeti besede župnika Lipovška, ko je vse župljane, tudi učence osnovne šole, povabil, naj pridejo v cerkev pogledat ikono Marije iz Filerma.

Lepe jaslice v župnijski cerkvi sv. Ožbalta v Črni na Koroškem. FOTO: Jožef Pavlič

Malteški vitezi so bili prijetno presenečeni, ko jih je županja Romana Lesjak povabila k ogledu bližnjega muzeja »olimpijcev« iz Črne. Kar sedmih udeležencev olimpijskih iger na čelu z nepozabno in še vedno občudovano Tino Maze.

Muzejska razstava o kar sedmih olimpijcih iz Črne. FOTO: Jožef Pavlič

V pogovoru z njo so začutili, kako dobro sodeluje z župnikom Lipovškom, kar je za kraj v tako stisnjeni dolini in tako močno preizkušenih ljudeh v vsej zgodovini edina rešitev. Res, v slogi je moč, pri Mariji iz Filerma, »Romarici«, pa tudi duhovna pomoč, potrebna po tako hudi naravni katastrofi. Pa tudi človeških, za katere ve vsakdo sam. A vendar je upanje, da v še takšne temine prisije sonce Božje in Marijine ljubezni, je navzoče vernike spodbudil mladostni in duhovno močni župnik Jožef Lipovšek.

Kupi v trgovini

Srebrna slika Marija z Jezusom
S podobo Marije
53,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh