Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija je tudi kuhala s Svetim Duhom

Objava: 26. 04. 2021 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija je tudi kuhala s Svetim Duhom

Marija je tudi kuhala s Svetim Duhom

Pogovor z upokojenim mariborskim nadškofom dr. Marjanom Turnškom o Svetem Duhu.

Pogovor z dr. Marjanom Turnškom je bil v celoti objavljen v reviji Božje okolje. FOTO: Tatjana Splichal.


Če bi imel Sveti Duh osebno izkaznico – kaj bi pisalo v njej?

Da je Sveti Duh tretja Božja oseba. Znotraj Svete Trojice je osebna ljubezen med Očetom in Sinom. Ko ga Jezus napove Cerkvi, o njem govori kot o Tolažniku. Je Božja navzočnost v človekovi notranjosti, ki človeka vodi.

V zgodovini se kaže tudi kot posvečevalec – v vseh zakramentih deluje tako, da posvečuje materijo. Je Gospod, ki oživlja stvarstvo, človeka in Cerkev, ker je življenje sámo; je kot živa voda – kamor pride, vse ozeleni, vse rodi (Ezk 47,1-12).

Kje Svetega Duha opazimo na delu v Jezusovem življenju?

Vedno in povsod. Že ob učlovečenju: Oče pravi, jaz moram rešiti svoje otroke, Sin odvrne, jaz grem, Sveti Duh pa jaz bom vse pripravil. In začne delovati v Mariji, ki spočne od Svetega Duha; nato navdihne Marijo, da gre k Elizabeti; napolni Elizabeto, kajti ni zvedela po telefonu, da je k njej prišla mati mojega Gospoda. Janez Krstnik je napolnjen s Svetim Duhom. Elizabeta in Janez prejmeta krstno milost, ker ju napolni Sveti Duh.

Dvanajstletni Jezus v templju deluje po navdihu Svetega Duha. Jezusov krst je razodetje, epifanija Svetega Duha, ki je bil »kakor golob«, kot ptica v letu; je tudi prvo javno razodetje Svete Trojice. Sveti Duh Jezusa odpelje v puščavo, spremlja ga pri javnem delovanju.

Jezus se v svoji človeški naravi, ki ni bila pomešana z božjo, celo razveseli v Svetem Duhu – veselje je delovanje Svetega Duha v Jezusu. Nenehno sta živela skupaj. Pri zadnji večerji Jezus obljubi Svetega Duha; na križu izdihne Duha iz svoje človeške narave in ga vrne Očetu. Pravijo, da je takrat Sveti Duh dan Cerkvi, Cerkev je takrat spočeta.


FOTO: Tatjana Splichal.

Marija je mojstrovina Svetega Duha. V čem nam je lahko zgled?

V vsem, ker je bila napolnjena s Svetim Duhom, polna milosti. Bila je tudi obvarovana izvirnega greha, zato je bilo njeno sodelovanje s Svetim Duhom popolno. Marija se je želela popolnoma predati Bogu: izraz dekla, ki ga je uporabila, v izvirniku pomeni tudi sužnja. Če pa si suženj Ljubezni, si najsvobodnejši. In v tej razpoložljivosti v vsaki situaciji nam je Marija zgled.

Tradicija pravi, da sta se z Jožefom že prej pogovarjala, da bosta živela deviški zakon – kar je bilo v tistem okolju absurd! To kaže, da delovanje Svetega Duha povzroči neko odločitev, ki drugače sploh ne bi bila mogoča. Ker je bila Marija polna Svetega Duha, je vse, kar je iz nje prihajalo, bilo hkrati od nje in od Svetega Duha.

Ne le otrok, ampak tudi vsaka njena misel, beseda, dejanje. Ko je kuhala, je bilo to, kar je skuhala, delo Svetega Duha in njeno delo. Če bomo tudi mi pred vsakim delom klicali Svetega Duha, bo tudi naše delo bolj sporočilno in boljše, ker bo tudi njegovo.


Prispevek je bil v celoti objavljen v reviji Božje okolje (02/2021). Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh