Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija nas preobraža

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 30. 04. 2022 / 18:00
Oznake: Duhovnost, Molitev, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2022 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija nas preobraža
»Marija je spreminjevalka,« pravi p. Anselm Grün. FOTO: Tatjana Splichal

Marija nas preobraža

Pred nami je mesec maj, mesec, ki je posvečen Mariji. Marijo srečamo na več mestih v Svetem pismu, saj je odigrala ključno vlogo v zgodovini človeštva.

Marija je ženska, ki je tudi v na videz nemogočih okoliščinah neomajno zaupala Bogu. Njen »Zgodi se!« je za vedno spremenil tok zgodovine. 

Svetopisemski avtorji nam predstavijo Marijo z več vidikov, p. Grün pa v svoji knjig z naslovom Kraljica in divja ženska zagovarja tezo, da je Marija »spreminjevalka«. »Marija je svetopisemski vzor ženske, ki preobraža,« je prepričan p. Anselm. 

Njen »Zgodi se!« je za vedno spremenil tok zgodovine.

Že od nekdaj je namreč ženska povezana s fenomenom spreminjanja – z rojevanjem in umiranjem, z rastjo in preobražanjem. Podobo materinega naročja, v katerem otrok odrašča in preživlja različne stopnje razvoja, so raziskovalci človekove osebnosti razumeli tako, kot da je mati posoda, v kateri se dogaja preobrazba. 

V 13. stoletju se je v upodobitvah začela pojavljati Pieta – žalostna Mati Božja. FOTO: Tatjana Splichal

Marijo lahko spoznavamo skozi več vidikov in lastnosti. Je mati, ki daje življenje. Je kraljica. Poznamo jo kot Marijo zavetnico, ki pod širokim plaščem mnogim ljudem nudi varnost. 

»V 13. stoletju se je pojavila Pieta, Sočutna: mati drži v naročju mrtvega sina. Ta podoba je postala za ljudi, ki so prestali veliko hudega, podoba upanja,« zapiše p. Anselm. 

V Mariji se lahko prepoznajo ženske v različnih življenjskih obdobjih, saj so ženske tiste, ki poznajo skrivnost spreminjanja. »Ženska, ki vzgaja otroke in stoji ob štedilniku in kuha, ve, kaj pomeni spreminjanje. Sama se je pripravljena stalno spreminjati. Kajti kar velja za Marijo, velja za vsako žensko.« 

Marijo je naša zavetnica, ki nudi varnost.

Vzemimo si za zgled Marijo, saj je naša nebeška Mati, naša priprošnjica in zagovornica. Naj nam bodo njene besede in dejanja zgled in spodbuda tudi v naših vsakdanjih opravilih. 


Kupi v trgovini

Prošnje vernikov - Čas med letom
Liturgične knjige
29,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh