Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija rojeva z ljubeznijo

Objava: 26. 08. 2019 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2019 / 06:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija rojeva z ljubeznijo

Marija rojeva z ljubeznijo

S strunjanskim župnikom Bojanom Ravbarjem, članom skupnosti Marijino delo, smo se pogovarjali o Mariji.
S strunjanskim župnikom Bojanom Ravbarjem, članom skupnosti Marijino delo, smo se pogovarjali o Mariji.

Marija je preprosta, a govoriti o njej ni preprosto. Kje bi začeli vi?

Navdušuje me prispodoba, ki nam jo je v prvih časih mojega srečanja s karizmo edinosti v skupnosti Marijino delo pokazala Chiara Lubich: Marija kot ogromno nebo, ki vsebuje sonce.

Vsakokrat ko to premišljujem, vidim, kako je Bog velik – najprej za Marijo, ki jo je na neki način ustvaril večjo od sebe – zato, da ga lahko nosi v sebi. In velik za vsakogar izmed nas, ker nas je ustvaril tako, da je vsak izmed nas njegov tabernakelj: nebo, ki vsebuje sonce.

S temi očmi lahko gledamo ne le na Marijo, ampak tudi drug na drugega, na vsakega človeka.

Kdo je Marija za vas kot duhovnika?

Marija je mati vsakega izmed nas, a ker je mati Kristusa duhovnika, si ne morem zamisliti svojega duhovništva brez te mame, brez te bližine, ki jo na neki način še posebej doživljam v nekaterih znamenjih.

Ko sem na primer pred leti želel dobiti novo ime, ki bi mi dalo program v življenju, mi je prav Chiara svetovala: svojemu imenu Bojan dodaj še ime Marija: da bi bil Marija, čeprav le majhna Marija, kar pravzaprav pomeni biti mati Jezusa v vsakem človeku, ki ga srečam. In kako rojeva Marija? Rojeva z ljubeznijo. Morda ni treba besed ali pridig, kot smo jih vajeni duhovniki, ampak en sam pogled, kretnja, usluga, izraz ljubezni, ker je Bog ljubezen. In roditi Boga v drugem pomeni biti najprej in predvsem ljubezen.

Kaj lahko povemo o Mariji, da je ne bomo zgrešili? Kaj je bistveno?

Prav zadnjih pet let, odkar sem v Strunjanu, se je v meni še bolj utrdilo spoznanje, da je Marija evangelij, živi evangelij. Vzgib in potrditev za to dobivam v slikah v naši cerkvi. Tu je pravzaprav Marijino življenje, a vse je vzeto iz evangelija. Koran Marijo navaja večkrat kot Sveto pismo, a zdi se mi, da je v evangelijih zapisano dovolj, da bi lahko napisali Marijin evangelij. Tu je vse njeno življenje.

V posameznih vidikih njenega življenja se lahko najdemo tudi mi. Enkrat je to veliko veselje ob srečanju z Bogom, ko vse kipi v nas, in takrat morda doživljamo oznanjenje; ali hitenje k Elizabeti, da ponesemo veliko novost: ne toliko oznanilo, da nosimo Boga v sebi, ampak gremo tja služit. Spet drugič doživljamo preizkušnje in težave, ko celo izgubimo Boga, kakor sta ga Marija in Jožef iskala tri dni, ga našla ter vprašala: »Zakaj si nama to storil?« Ta isti zakaj ponovi Jezus na križu: »Oče, zakaj si me zapustil?«

Celoten pogovor si lahko preberete v novi številki revije za krščansko duhovnost Božje okolje z naslovom Kaj dela Marija.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh