Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Soledad Torres

Objava: 18. 10. 2005 / 10:25
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2021 / 19:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Soledad Torres

Marija Soledad Torres

Marija, Maria, Mia, Mija, Micika, Micka, Maša, Maca, Mica, Manica, Manca, Marika, Maruša, Maruška, Mara, Mare, Maja, Manja, Mariška, Marlena, Manja, Meri, Mimi, Mimica, Mimka, Mirjana, Mirjam, Rija, Mariela, Marlis; Marij, ...

Zavetnik: bolnih in ubogih, revnih

Sveta Marija Soledad Torres, ustanoviteljica Marijinih služabnic



Vse življenje je bila Marija Soledad v svoji preprostosti in popolni vdanosti ter brezmejnem zaupanju v božjo voljo zgled vsem, ki so jo poznali in z njo sodelovali. Le tako je lahko premagala tudi nemajhne težave, ki njeni skupnosti že od začetka niso prizanašale. Z vztrajno molitvijo je dosegla, da so bila redovna pravila leta 1867 v Rimu potrjena in se je red začel širiti po svetu, zlasti v Španiji in njenih nekdanjih kolonijah, kasneje tudi v Evropi.

Ime: Rodila se je kot Bibiana Antonija Emanuela (Manuela), kasneje pa si je privzela redovno ime Marija Soledad (trpeča samota). Ime Bibiana izhaja iz imena Viviana, »živeti«, Antonija iz rimskega rodovnega imena Antonius, Emanuel pa pomeni »z nami Bog«.

Rodila se je 2. decembra 1826 v Madridu v Španiji,

umrla pa 11. oktobra 1887, prav tako v Madridu.

Družina: Izhaja iz preproste družine Frančiška Torresa in Antonije, roj. Acosta; bila je drugi izmed petih otrok. Oče je imel manjšo obrt.

Skupnost: Marija se je leta 1851 pridružila duhovniku don Miguelu Martinezu, ki je nameraval ustanoviti družbo sester za nego bolnikov na domu. Kar precej težav je morala nastajajoča skupnost premagati, da je iz nje nastala kongregacija »Marijinih služabnic za nego bolnikov«. Njihova posebna karizma je skrb za bolnike po domovih. Kongregacija ima tudi laiški red, delujejo pa v Španiji in na Kubi (od začetka), ZDA, Južni Ameriki in na Filipinih.

Simbol: Simbol reda sestavljajo: črka M in krona nad njo na modrem ozadju: Marijino ime in znamenje njenega kraljevskega dostojanstva; črki S in I na ščitu: latinski izraz salus infirmorum, »zdravje bolnikov« (Marija); zamenja trpljenja: trije žeblji in trnjeva krona ter znamenji sv. Jožefa (lilija) in Janeza Krstnika (zastavica s križem).

Zavetnica: Velja za zavetnico bolnih in ubogih, revnih.

Kreposti: Bila je izjemno bistra, vendar preprosta, skromna in ponižna. Že kot otrok je imela velik čut za bolnike, zanje je skrbela in molila. Bila je žena trdnega in neomajnega upanja, zaupala je predvsem v moč molitve. Njen vzor je bila Marija sedem žalosti.

Upodobitve: Upodabljajo jo v preprosti črni redovni obleki z belim ovratnikom in naprsnim križcem. Ob sebi ima knjigo pravil. Prikazujejo jo tudi pri strežbi bolniku.

Grob: Najprej so jo pokopali v skupen grob, ki so ga imele sestre na pokopališču, šest let kasneje pa so njene zemeljske ostanke prenesli v kapelo v generalno hišo. Ob izkopu je njeno nestrohnjeno telo izločalo krvi podobno tekočino in oddajalo prijeten vonj, nekaj let kasneje pa so ostale le še kosti.

Goduje: 11. oktobra.

Beatifikacija: 5. februarja 1950 jo je za blaženo razglasil papež Pij XII., 25. januarja 1970 pa za svetnico Pavel VI.

Misli: »Ljubiti Kristusov križ in si ne želeti ničesar več … Bolni so podoba trpečega Kristusa, v katerih mu služimo.«

Duh. oporoka: »Edinost in ljubezen.«

Splet: www.sisterservantsofmary.org

Nazaj na vrh