Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Stanonik: Poetika slovenske slovstvene folklore

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 12. 2023 / 11:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.12.2023 / 11:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Stanonik: Poetika slovenske slovstvene folklore
Dr. Marija Stanonik FOTO: Ivo Žajdela

Marija Stanonik: Poetika slovenske slovstvene folklore

Založba ZRC je izdala knjige dr. Marije Stanonik Poetika slovenske slovstvene folklore, Slovenski lingvistični atlas 3 (kmetovanje – orodja, opravila) in Pospeševanje skozi zgodovino (o avtomobilih).

Knjigo dr. Marije Stanonik Poetika slovenske slovstvene folklore je 7. decembra 2023 v Ljubljani predstavil dr. Jurij Fikfak. FOTO: Ivo Žajdela

Knjiga dr. Marije Stanonik Poetika slovenske slovstvene folklore. Besedna umetnost v koreninah je na Slovenskem pionirsko delo o treh vrstah poetik ljudske ustvarjalnosti, tj. zvočni, vizualni in kompozicijski. Delo priča o tem, kako se slovenski (ljudski) človek na jezikovno estetski ravni odziva na resničnost, kako jo poimenuje, upoveduje in hkrati soustvarja.

V slovstveni folklori je vedno navzoča tudi estetska funkcija

Prvo poglavje je namenjeno zvočni poetiki, npr. prevajanju in ljudskem osmišljanju oglašanj ptičev (ptičjic) in zvonov (zvončic); v poglavju o vizualni poetiki avtorica obravnava dojemanje in upovedovanje prostora, bajčnih bitij, barv, števil; v zadnjem poglavju o kompoziciji je poudarila pomen kategorije časa ter logiko oblikovanja začetkov in koncev pri pripovedovanju, posebej na primeru Kračmanovih pravljic in individualne poetike Gašperja Križnika.

Z nadvse raznovrstnim in bogatim gradivom je avtorica ilustrirala izjemne metaforične kompetence slovenskega človeka in dokazala, kako so tudi slovstveni folklori lastne estetske zakonitosti ali kot je zapisala v sklepu: »... v slovstveni folklori – če je umetnost govorjenega jezika! – je vedno navzoča tudi estetska funkcija.«

Slovenski lingvistični atlas 3

Tretji del Slovenskega lingvističnega atlasa (SLA 3: Kmetovanje) zajema narečna poimenovanja za kmečke posestnike, obdelovalne površine, kmečka opravila in orodja, voz in njegove dele ter planinsko pašništvo. Gradivo za 115 vprašanj je bilo zbrano v 417 krajih v Sloveniji in vseh štirih zamejstvih ter prinaša izjemno leksično bogastvo – preko 3.400 leksemov – tega tematskega sklopa. V Atlasu (SLA 3.1) je zbrano gradivo predstavljeno z jezikovnimi (leksično-besedotvornimi in obstojsko-pomenskimi) kartami ter s spremnimi seznami fonetično zapisane narečne leksike, v Komentarjih (SLA 3.2) pa je jezikoslovna analiza opremljena s prikazom gradivske problematike, opisom posebnosti kartiranja in opozorilom na sorodne karte v izbranih lingvističnih atlasih. Pomembna je tudi etnološka osvetlitev obravnavanih pojmov in njihova predstavitev z izvirnimi ilustracijami.

Slovenski lingvistični atlas je predstavila Mojca Kumin Horvat. FOTO: Ivo Žajdela

Knjigi dopolnjujejo seznami krajev, zapisovalcev in njihovih zapisov, prevod vprašanj v osem jezikov, besedni kazali, seznam strokovne literature, angleški povzetek in prenovljena karta slovenskih narečij. Novost sta prosojnici z zemljevidoma slovenskih narečij oz. večjih naselij, ki omogočata lažje branje jezikovnih kart.

Geolingvistična predstavitev narečne leksike v SLA 3 s precejšnjim deležem novega, še nepopisanega ali nepojasnjenega besedja za obravnavano področje slovenske žive kulturne dediščine odpira nove možnosti za jezikoslovne, etnološke, zgodovinske, kulturološke in interdisciplinarne študije.

Avtomobili med stereotipi in statistiko

Knjiga Marka Kovača Pospeševanje skozi zgodovino. Avtomobili med stereotipi in statistiko poskuša odgovoriti na vprašanji – kaj je avto in kakšen je njegov vpliv na naša življenja, pri čemer navezuje anekdotične podatke v obliki zanimivih stereotipov o avtomobilih s preverljivimi statističnimi podatki. Avtomobili so namreč ena najvplivnejših iznajdb sodobne ere, ki je v približno poldrugem stoletju preobrazila tako naše navade kot tudi celotna mesta in pokrajine. Ideja o avtomobilu se je tako usedla v naše možgane, da si življenja brez njega ne moremo niti povečini nočemo zamisliti.

Zaradi osredotočenja na analizo podatkov je knjiga bogato opremljena z grafikoni, ki dodatno pojasnjujejo določene statistične elemente o avtomobilih. Vsebuje zgodovinski pregled zgodnjega razvoja prometnih sredstev, ki jim sledi popis posledic industrializacije avtomobilske proizvodnje in nastanka pomenljivih nacionalnih stereotipov. V zadnjih desetletjih je industrija prerasla politične omejitve in avtomobili po svetu so si postali vse bolj podobni. V knjigi so analizirane nekatere zanimivejše lastnosti avtomobilov, od velikosti, moči in hitrosti, do barv in starosti. Prav tako so opisani vplivi na okolje in prometna varnost, dodan je tudi pogled v prihodnost.

Marko Kovač med predstavitvijo knjige Pospeševanje skozi zgodovino. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Drobci minljivosti
Zgodovina
23,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh