Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Šterbenc Štefanič

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 24. 08. 2022 / 11:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 12:58

Marija Šterbenc Štefanič

Marija Šterbenc Štefanič
Marija Šterbenc Štefanič. FOTO: Družinski arhiv
9. oktobra 1933 se je očetu Marku, ki je tri leta prej po dveh desetletjih ameriškega zdomstva prišel domov, in mami Mariji kot prvorojenki (od šestih otrok) v Starem trgu ob Kolpi rodila Marija, po domače Rihtarjeva Mimica – dékličica, obdarjena s številnimi talenti, ki so prihajali do izraza skozi leta šolanja najprej v domačem kraju v letih vojne in nato po vojni na črnomaljski gimnaziji, kjer je maturirala leta 1954.

Bila je odlična, pravzaprav najboljša dijakinja pri tako rekoč vseh predmetih, a najbolj so jo zanimali jeziki, zato bi šla rada študirat slavistiko ali njej tako ljubo romanistiko. Ker pa ni nikoli skrivala svoje vernosti, so ji dali vedeti, da v pedagoškem poklicu zaradi moralno-politične oporečnosti pač ne bo dobila službe, zato se je odločila za prehod na ideološko bolj nevtralno področje – v študij stomatologije.

A ostanimo za hip še v njenih dijaških letih; poleg znanja so ji namreč prinesla tudi človeka, s katerim je osnovala družino. Štefaničev Mirko (Bogomir) iz Dragatuša je bil njena petošolska ljubezen. Resda se je pozneje malce ohladila, a v času njenega študija stomatologije v Ljubljani in Mirkovega študija veterine v Zagrebu je znova zažarela. In ko sta leta 1960 oba končala študij, sta se na silvestrovo tega leta poročila, njuna pot pa je bila tudi zaradi štipendijskih okoliščin odtlej povezana s Kočevjem. Tu so se jima pridružili trije sinovi. Bila je, tako...

Prispevek je dostopen samo na naročnike Družine.

Nazaj na vrh