Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Šterbenc Štefanič

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 24. 08. 2022 / 11:43
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 12:58
Marija Šterbenc Štefanič
Marija Šterbenc Štefanič. FOTO: Družinski arhiv

Marija Šterbenc Štefanič

9. oktobra 1933 se je očetu Marku, ki je tri leta prej po dveh desetletjih ameriškega zdomstva prišel domov, in mami Mariji kot prvorojenki (od šestih otrok) v Starem trgu ob Kolpi rodila Marija, po domače Rihtarjeva Mimica – dékličica, obdarjena s številnimi talenti, ki so prihajali do izraza skozi leta šolanja najprej v domačem kraju v letih vojne in nato po vojni na črnomaljski gimnaziji, kjer je maturirala leta 1954.

Bila je odlična, pravzaprav najboljša dijakinja pri tako rekoč vseh predmetih, a najbolj so jo zanimali jeziki, zato bi šla rada študirat slavistiko ali njej tako ljubo romanistiko. Ker pa ni nikoli skrivala svoje vernosti, so ji dali vedeti, da v pedagoškem poklicu zaradi moralno-politične oporečnosti pač ne bo dobila službe, zato se je odločila za prehod na ideološko bolj nevtralno področje – v študij stomatologije.

A ostanimo za hip še v njenih dijaških letih; poleg znanja so ji namreč prinesla tudi človeka, s katerim je osnovala družino. Štefaničev Mirko (Bogomir) iz Dragatuša je bil njena petošolska ljubezen. Resda se je pozneje malce ohladila, a v času njenega študija stomatologije v Ljubljani in Mirkovega študija veterine v Zagrebu je znova zažarela. In ko sta leta 1960 oba končala študij, sta se na silvestrovo tega leta poročila, njuna pot pa je bila tudi zaradi štipendijskih okoliščin odtlej povezana s Kočevjem. Tu so se jima pridružili trije sinovi. Bila je, tako...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh