Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijina cerkev na Gorci postala duhovna »sorodnica« rimske bazilike Marije Vélike

Za vas piše:
M. M.
Objava: 21. 08. 2023 / 10:11
Oznake: Papež, Župnija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2023 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marijina cerkev na Gorci postala duhovna »sorodnica« rimske bazilike Marije Vélike
Cerkev Matere Božje na Gorci v Malečniku. FOTO: M. Njivar

Marijina cerkev na Gorci postala duhovna »sorodnica« rimske bazilike Marije Vélike

Papež Frančišek se je s posebno pozornostjo obrnil na svetišče Device Marije na Gorci v Malečniku in mu podelil izjemen privilegij. Verniki, ki bodo obiskali omenjeno svetišče, bodo lahko v njem prejeli dar popolnega odpustka.

»Pred tem je rimski kardinal Stanislaw Rylko, nadžupnik bazilike Marije Vélike, Marijino romarsko cerkev na Gorci z duhovno sorodstveno vezjo pridružil papeški baziliki Marije Vélike v Rimu, ki je največja Marijina cerkev na svetu, in jo vpisal na poseben seznam bazilike, na katerem so najpomembnejše Marijine cerkve z vsega sveta,« je povedal malečniški župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan.

Marijina cerkev na Gorci letos obhaja 530. obletnico prve pisne omembe.

V Malečniku bodo slovesen trenutek obeležili s tridnevnim praznovanjem z vrhuncem na praznik Marijinega rojstva, 8. septembra, ko je tudi vsakoletni glavni romarski shod na Gorci. Več o prazničnem dogajanju v nadaljevanju članka.

Edina cerkev znotraj mestne občine s tovrstnim statusom

V Malečniku poudarjajo, da gre za veliko posebnost in redkost, saj vsaka cerkev ne more biti pridružena papeški baziliki. »Nadalje pomeni ta pridružitev še višje mednarodno priznanje za Marijino cerkev na Gorci (ki je že sicer več let vključena v mednarodno Marijino kulturno romarsko pot, ki vodi iz Čenstohove na Poljskem prek Levoče na Slovaškem do Mariazella v Avstriji, nato pa skozi Gradec pelje v Slovenijo in se nadaljuje na Hrvaško) in še večjo prepoznavnost za svetišče ter tudi za Malečnik in mesto Maribor, saj se cerkev nahaja v območju Mestne občine Maribor (MOM). Znotraj MOM je to edina cerkev, ki ji je podeljen tak status.«


Kaj predstavlja »duhovna sorodstvena vez« med cerkvijo na Gorci in papeško baziliko v Rimu?

Z duhovo sorodstveno vezjo med cerkvijo na Gorci in papeško baziliko sta ti postali na nek način `sorodnici´: »To sorodstvo je duhovne narave, kar pa se najbolj kaže v tem, da je po vzpostavitvi tega `sorodstva´ papež Frančišek vernikom, ki bodo obiskali Marijino cerkev v Malečniku, omogočil, da bodo lahko prejeli popolni odpustek.«

Bazilika Marije Vélike v Rimu. FOTO: Stefano Avolio

O daru popolnega odpustka

Odpustek je glede na Katekizem katoliške Cerkve odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. »Prejme ga kristjan, ki je pravilno pripravljen pod določenimi pogoji ob pomoči Cerkve, katera v službi odrešenja z oblastjo razdeljuje in naklanja zaklad zadostitev Kristusa in svetnikov. Odpustek je delen ali popoln v tem smislu, da nas delno ali popolnoma reši časnih kazni (časnih posledic), ki jih dolgujemo za grehe. Odpustke moremo prejeti zase ali pa jih naklonimo našim dragim rajnim,« pojasnjuje Valentan.

Kaj je potrebno za odpustek?

Da nekdo prejme odpustek, ne sme biti navezan na noben greh. »Prejeti mora zakrament pokore (spoved) - to je lahko več dni prej ali pozneje - in sveto obhajilo. Zmoliti mora po namenu svetega očeta (zadostujejo vera, očenaš in zdravamarija ter slavaočetu (lahko tudi kakšna druga molitev)). Sveto obhajilo in molitev po namenu svetega očeta se priporočata na dan odpustka.«

Kdaj je možno prejeti popolni odpustek?

Po papeževi odobritvi in pridružitvi gorske cerkev papeški baziliki Marije Velike v Rimu je v Marijini cerkvi na Gorci mogoče prejeti popolni odpustek ob več priložnostih: na naslovni praznik Liberijanske bazilike (t. j. bazilike Svete Marije Vélike, 5. avgusta); na naslovni praznik svetišča blažene Device Marije na Gorci (8. septembra); na slovesne praznike blažene Device Marije; enkrat letno na dan, ki ga prosto izbere kateri koli vernik ter vedno, kadar bo iz pobožnih razlogov potekalo množično romanje v svetišče na Gorco.

Papeževa vez z Malečnikom

Z zadnjim dejanjem je papež Frančišek že drugič v kratkem času pokazal povezanost z Malečnikom. Oktobra 2021 je namreč otrokom iz Malečnika poslal zahvalno pismo, ki ga je tudi lastnoročno podpisal. Otroci so mu pred tem poslali risbice, ki so jih ustvarili na takratnih poletnih delavnicah. »Še globlje in pomembneje pa je papež Frančišek v malečniško župnijo Sv. Petra posegel sedaj, ko je znameniti Marijini cerkvi na Gorci in romarjem, ki jo bodo obiskali, podelil dar popolnega odpustka.«

Preberite: Papež pisal otrokom v Malečniku

Slovesno ob Marijinem prazniku

Pred in na praznik male maše, 8. septembra, bo na Gorci še posebej slovesno. Že v v sredo, 6. septembra, bo ob 19.30 na Glaserjevi ploščadi koncert orkestra Slovenske Policije s solisti SNG Maribor in ognjemetom (Andreja Zakonjšek Krt, Tim Ribič ...)

V četrtek, 7. septembra, bo praznična maša na predvečer praznika ter po njej procesija z lučkami in Marijinim kipom (vodi apostolski nuncij v Kanadi nadškof dr. Ivan Jurkovič). Po sveti maši tradicionalen prihod romarjev iz Cerkvenjaka (Sv. Anton v Slov. goricah), vigilija in nato romarska maša ob polnoči.

V petek, 8. septembra, bo na Gorci ob 10. uri še slovesna maša, ki jo bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Kupi v trgovini

Zdrava, Marija!
Za otroke
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh