Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijina ikona iz bazilike Marije Snežne »v odličnem stanju«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 21. 01. 2022 / 17:52
Oznake: Cerkev, Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 18:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marijina ikona iz bazilike Marije Snežne »v odličnem stanju«
Ikona iz 4. stoletja velja za zavetnico vseh Rimljanov. FOTO: Vatican Media

Marijina ikona iz bazilike Marije Snežne »v odličnem stanju«

V rimski baziliki Marije Velike so vatikanski strokovnjaki za restavratorstvo in konservatorstvo včeraj preverili stanje znamenite Marijine ikone Salus Populi Romani, ki jo pogosto počasti tudi papež Frančišek.

Pristojni so ugotovili, da je Marijina podoba v odličnem stanju, poroča Radio Vatikan. Pred ikono nad oltarjem Pavlinske kapele so se v kratki molitvi zbrali nadduhovnik bazilike, kardinal Stanislaw Rylko, zastopniki kapitlja kanonikov in izrednega komisarja ter direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta, nato pa so relikviarij prenesli v enega od kapiteljskih prostorov bazilike, kjer so strokovnjaki iz vatikanskega laboratorija za restavriranje poslikav preverili stanje ikone, ki je bilo opredeljeno kot odlično. Ikono so še isto dopoldne vrnili na običajno mesto.

Papež Frančišek od začetka svojega pontifikata redno prihaja pred Marijino ikono.

Ikona iz 4. stoletja velja za zavetnico vseh Rimljanov. Že od srednjega veka naprej so se prebivalci Rima vedno obračali nanjo, da bi jih obvarovala pred nevarnostmi in nesrečami. Papež Frančišek od začetka svojega pontifikata redno prihaja pred Marijino ikono, predvsem pred in po vsakem od svojih apostolskih potovanj.

 Kardinal Ryłko (na sredi desno) z ekipo strokovnjakov za restavratorstvo in konservatorstvo. FOTO: Vatican Media

Kot poroča avstrijski Kathpress, naj bi podoba Božje Matere z Detetom Jezusom, ki blagoslavlja Božje ljudstvo, po izročilu nastala v Jeruzalemu, v Rim pa je prišla za časa papeža Siksta III. (432-440). Sodeč po novejših umetnostno-zgodovinskih in kemijskih raziskavah pa naj bi ikona nastala v Rimu med 11. in 13. stoletjem – po zgledu podobnih starejših grških upodobitev.

Ikono hranijo v zaščitnem relikviariju, ki z uravnavanjem temperature in vlažnosti zraka zagotavlja njeno ohranjanje skozi čas.

Zadnja restavratorska dela v laboratorijih Vatikanskih muzejev so bila opravljena 28. januarja 2018, ko so ikono namestili v zaščitni relikviarij: ta z uravnavanjem temperature in vlažnosti zraka zagotavlja njeno ohranjanje skozi čas.

Kupi v trgovini

Ikona na lesu Marija z Jezusom
S podobo Marije
25,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh