Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mariupol: zaplenjeni samostan po novem sedež ruske uprave

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 05. 2022 / 14:03
Oznake: Cerkev, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 14:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mariupol: zaplenjeni samostan po novem sedež ruske uprave
Marijino mesto Mariupol je eno najbolj prizadetih območij v trenutni vojni v Ukrajini. FOTO: Vatican Media

Mariupol: zaplenjeni samostan po novem sedež ruske uprave

Ruska vojska je v Mariupolu med trenutno vojno v Ukrajini zaplenila katoliški samostan in ga preuredila v sedež svoje mestne uprave.

Donacija za Ukrajino TUKAJ.

Kot je po navedbah avstrijskega Kathpressa minuli konec tedna potrdil pomožni škof harkovsko-zaporoške škofije Jan Sobilo, bodo pavlinski samostan odslej uporabljali okupatorji. Vest je sporočil tamkajšnji župnik p. Pavlo Tomaszewski, ki je župnijo upravljal do izbruha vojne v letošnjem februarju in je tudi sam član pavlinskega reda.

Molite za naše lepo mesto, za njegove branitelje in za nas, da bi se naše mesto in naše svetišče osvobodila zavojevalcev!

Napadalci so samostan izropali že 17. marca. »Vzeli so vse, kar je bilo tam, tudi kelihe,« je pojasnil vodja mariupolske župnije Naše preljube Gospe iz Čenstohove. Rusi so naredili vse, da so vernike izgnali iz mesta, zdaj pa je samostan oskrunjen in urejen kot občinsko upravno središče tako imenovane Ljudske republike Doneck. »Prosim vas, da molite za naše lepo mesto, za njegove branitelje in za nas, da bi se naše mesto in naše svetišče osvobodila zavojevalcev,« poziva ukrajinski duhovnik.

P. Tomaszewskemu je po lastnih navedbah 5. marca uspelo pobegniti iz mesta skupaj s sobratom redovnikom in nekaterimi župljani. Za ropanje v svojem samostanu je izvedel od drugih vernikov v svoji župniji. Sam je trenutno v zahodni Ukrajini in si prizadeva ohraniti stik z Mariupolom, vendar je to izjemno težko, ker je komunikacija prekinjena. »V Mariupolu trenutno ne delujeta ne mobilni telefon ne internet,« je pojasnil redovnik. Elektrika in voda sta ponekod še na voljo, stanje v mestu pa je v vseh pogledih »katastrofalno«.

Pomembno je, da rešimo tiste, ki so na robu lakote, in na katerih glave vsak dan padajo tone ruskih bomb.

Kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk je nedavno poročal o grozljivih razmerah v pristaniškem mestu. Po njegovih informacijah trenutno v Mariupolu več kot 170.000 civilistov trpi zaradi hude lakote. Mesto je »povsem obkroženo z Rusijo«, preostali branitelji v jeklarni Azov so njihovi »junaški zaščitniki«, usoda mesta pa bo imela zelo daljnosežne posledice za celotno Ukrajino. »Vse, ki imajo moč, da rešijo ljudi tega Marijinega mesta«, je grško-katoliški nadškof pozval k dejavni pomoči in molitvi: »Pomembno je, da rešimo tiste, ki so na robu lakote, in na katerih glave vsak dan padajo tone ruskih bomb.«

Kupi v trgovini

Izgubljenec
Proza
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh